Linkovi

Vrhovni sud odlučivaće o Trumpovom imunitetu. Odgođen krivični postupak za pokušaj preokretanja izbora


Vrhovni sud SAD u Washingtonu, arhiva (AP /Jacquelyn Martin)
Vrhovni sud SAD u Washingtonu, arhiva (AP /Jacquelyn Martin)

Vrhovni sud SAD je pristao da odluči o zahtjevu Donalda Trumpa i izjasni se da li može biti imun od krivičnog gonjenja zbog pokušaja da preokrene rezultate izbora u svoju korist 2020. godine.

Ovom odlukom sudije su stavile na čekanje krivični postupak koji vodi specijalni tužilac Jack Smith protiv Trumpa, zbog pokušaja da utiče na izborni rezultat.

Vrhovni sud će zapravo razmotriti odluku nižeg suda koji je odlučio da Trump nema imunitet od krivičnog gonjenja zbog svoje uloge u neredima 6. januara 2021. Trump tvrdi da je on u to vrijeme imao predsjednički imunitet jer je i dalje formalno bio u Bijeloj kući.

Trump, prvi bivši predsjednik SAD koji je krivično gonjen, je favorit za nominaciju republikanaca na predsjedničkim izborima u SAD 5. novembra.

Ovo je drugi slučaj u kojem će Vrhovni sud praktično ući u izbornu trku. Ranije je najviši sud prihvatio Trumpov zahtjev da se izjasni o odluci suda u Coloradu - koji mu je zabranio da se kandiduje na izborima u toj državi zbog uloge u neredima 6. januara.

Vrhovni sud je zakazao početak rasprave u slučaju Trumpovog imuniteta za sedmicu od 22. aprila.

Pitanje koje se formalno nalazi pred sudom glasi: Da li, i koliko širok imunitet predsjednik uživa od krivičnog gonjenja, zbog akcija koje preduzima dok je na vlasti?

Američki Apelacioni sud u Washingtonu je 6. februara presudio protiv Trumpa, konstatujući da ga imunitet nije štitio pokušaja da utiče na rezultate izbora.

Trump je u tom slučaju optužen u avgustu 2023. godine, nakon istrage specijalnog tužioca Jack Smitha. Suđenje je trebalo da počne 4. marta, ali je odloženo - jer je od Vrhovnog suda tražio da se izjasni o pitanju imuniteta. Nije poznato koji je novi datum suđenja.

Protiv bivšeg predsjednika vode se još tri krivična postupka u kojima se izjasnio da nije kriv.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG