Linkovi

Sud stopirao zakon koji dozvoljava Texasu da hapsi migrante


Hapšenje migranata na granici Texasa i Meksika, januar 2024.
Hapšenje migranata na granici Texasa i Meksika, januar 2024.

Federalni žalbeni sud je kasno u utorak izdao naredbu koja ponovo onemogućava Texas da hapsi migrante za koje se sumnja da su ilegalno ušli u SAD, nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud dozvolio da strogi novi zakon o imigraciji stupi na snagu.

Odluka Petog okružnog apelacionog suda u SAD dolazi nedjeljama nakon što je veće na istom sudu otvorilo put Texasu da sprovede zakon tako što je stavio pauzu u zabranu nižeg sudije.

Ali odlukom 2-1, vijeće Žalbenog suda ukinulo je tu pauzu prije rasprave pred sudom u srijedu.

Vlasti Texasa nisu najavile hapšenja po zakonu.

Ranije u utorak podijeljeni Vrhovni sud dozvolio je Texasu da počne s primjenom zakona koji policiji daje široka ovlaštenja da uhapsi migrante osumnjičene da su ilegalno prešli granicu dok se odvijala pravna bitka oko te mjere

Bidenova administracija je zatražila od sudija da zamrznu sudski nalog kojim bi se dozvolilo da zakon Texasa stupi na snagu dok se američka vlada zakon još osporava pred nižim sudovima. Administracija tvrdi da zakon krši Ustav SAD i federalni zakon miješanjem u moć Vlade SAD da reguliše imigraciju.

Većina u Vrhovnom sudu nije iznijela detaljno mišljenje o ovom slučaju, kao što je to običaj, ali su se odluci da zakon u Texasu stupi na snagu suprostavile liberalne sudije Sonia Sotomayor, Elena Kagan and Ketanji Brown Jackson

"Sud daje zeleno svjetlo zakonu koji će poremetiti dugotrajni balans između federalnih i državnih ovlašćenja i izazvati haos", napisala je Sotomayor, dok je portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre zakon nazvala "štetnim i neustavnim" i dodala da će biti teret za organe za sprovođenje zakona i izazvati konfuziju. Protivnici zakona također navode da bi mogao da dovede do kršenja građanskih prava i rasnog profilisanja.

Guverner Texasa Greg Abbott je prošlog decembra potpisao zakon, poznat kao SB 4, kojim se ovlašćuju državni organi da hapse osobe za koje se sumnja da su ilegalno ušle u Sjedinjene Države, čime se lokalnim službenicima prenose ovlaštenja američke vlade.

Aabott je rekao da je zakon bio potreban zbog Bidenovog neuspjeha da sprovede federalne zakone kojim se ilegalni ili ponovni ulazak smatraju krivičnim djelom, dodajući na konferenciji za novinare 18. decembra da je Bidenovo nepostupanje ostavilo Texas da se brine sam za sebe.

Način na koji postupa demokratski predsjednik u čijem mandatu je rekordni broj migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice između SAD i Meksika, izazvao je oštre kritike republikanaca. Aabott i drugi republikanci su rekli da je Biden trebalo da zadrži restriktivnu politiku bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Texaški zakon proglasio je ilegalni ulazak ili ponovni ulazak u Texas krivičnim delom u toj saveznoj državi, sa kaznama u rasponu od 180 dana do 20 godina zatvora. Po zakonu, teksaške sudije za prekršaje moraće da nalože migrantima da se vrate u Meksiko, uz kaznu do 20 godina zatvora za one koji odbiju.

Sekretarijat za pravosuđe je podnio žalbu u januaru da blokira tu mjeru, koja je prvobitno trebalo da stupi na snagu 5. marta. Advokati Bidenove administracije su tvrdili da krši federalni zakon i ustavne odredbe koje vladi SAD daju ovlašćenje da reguliše trgovinu sa stranim zemljama i među državama, i kako je u suprotnosti sa presedanom Vrhovnog suda iz 2012.

Američki okružni sudija u Texasu David Ezra 29. februara stao je na stranu administracije i pristao da preliminarno blokira texaške zvaničnike da sprovode zakon, jer je smatao da ugrožava fundamentalnu ideju da Sjedinjene Države moraju da regulišu imigraciju jednoglasno.

Ali 5. okružni apelacioni sud SAD sa sjedištem u New Orleansu pauzirao je Ezrinu presudu naredbom koja bi omogućila da zakon Texasa stupi na snagu 10. marta, što je navelo administraciju da podnese hitan zahtjev Vrhovnom sudu.

Sudija Samuel Alito, koji se bavi određenim hitnim slučajevima koji uključuju slučajeve iz grupe država uključujući Texas, 4. marta je zaustavio stupanje na snagu presude, a time i zakona, dajući Vrhovnom sudu više vremena da razmotri ovo pitanje. Texas je preduzeo niz mjera za odvraćanje ljudi koji ilegalno prelaze u okviru operacije "Usamljena zvijezda", uključujući raspoređivanje trupa Nacionalne garde na granici, blokiranje migranata žicom i postavljanje plutajuće barijere na dijelu rijeke Rio Grande.

Republikanci su u februaru odbili da podrže dvostranački sporazum Senata koji bi pojačao bezbjednost granica i pooštrio zakone o imigraciji nakon što je Trump naterao članove svoje stranke da ga odbiju. Biden je rekao da krivicu za neuspjeh zakona snose republikanski poslanici koji su pokleknuli pred političkim pritiskom Trumpa koji misli da je to politički loše za njega.

Analiza izlaznih anketa koju je sproveo Edison Research nakon primarnih izbornih glasanja početkom marta pokazala je strah mnogih glasača zbog situacije duž granice. Mnogi su to nazvali svojim glavnim pitanjem za glasanje. Anketa Reuters/Ipsos pokazala je da je Bidenova popularnost 28. februara bila 37 odsto.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG