Linkovi

Izvori: Biden razmatra ovlaštenja koja je koristio Trump da zaustavi priliv migranata


Joe Biden dolazi na skup sa donatorima u San Franciscu, 21. februara 2024. (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Joe Biden dolazi na skup sa donatorima u San Franciscu, 21. februara 2024. (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Bijela kuća razmatra da iskoristi odredbe federalnog imigracionog zakona, koji je više puta koristio bivši predsjednik Donald Trump, kako bi jednostrano sprovela snažnu akciju sprječavanja ulaska migranata na južnoj američkoj granici, izjavile su za agenciju AP tri osobe upoznate sa tim planovima.

Riječ je o Odjeljku 212 Zakona o imigraciji i nacionalnosti, koji predsjedniku daje široka ovlaštenja da spriječi ulazak određenih imigranata u Sjedinjene Države ako se procijeni da je štetan za nacionalne interese SAD.

Trump se više puta oslanjao na ta ovlaštenja, između ostalog prilikom donošenja kontroverzne zabrane ulaska u SAD putnicima iz zemalja sa muslimanskom većinom - koju je predsjednik Joe Biden ukinuo prvog dana na položaju.

Administracija, koju sputavaju republikanski članovi Kongresa koji su ranije ovog mjeseca odbacili prijedlog Zakona o graničnoj bezbjednosti, istražuje opcije koje bi predsjednik Biden mogao da samostalno primijeni, bez dozvole Kongresa, izjavilo je više zvaničnika i drugih osoba upoznatih sa razgovorima.

Međutim, planovi nisu ni blizu finalizacije i još nije poznato kako bi administracija mogla da izradi nacrt izvršne uredbe koji ne bi mogao da se obori na sudovima.

Sama činjenica da Bidenov tim razmatra takve opcije pokazuje sa kojim se pritiskom suočava predsjednik u izbornoj godini kada je riječ o imigraciji i stanju na granici, što su pitanja zbog kojih je izložen najvećem političkom riziku od kad je stupio na položaj.

Za sada, Bijela kuća oštro kritikuje republikance u Kongresu zato što su odbili da glasaju o prijedlogu zakona o granici, koji je sama njihova stranka zahtijevala, ali je admininstracija takođe svjesna političke opasnosti za predsjednika zbog velikog broja migranata i nastoji da smisli kako Biden može da sam olakša taj problem.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG