Linkovi

Republikanski guverneri, Nacionalna garda i granica Teksasa: Šta treba znati


Nacionalna garda čuva ogradu koja se proteže duž Rio Grandea u blizini Međunarodnog mosta, 17. septembra 2021., u Del Riju, Teksas.
Nacionalna garda čuva ogradu koja se proteže duž Rio Grandea u blizini Međunarodnog mosta, 17. septembra 2021., u Del Riju, Teksas.

Dok republikanci navijaju u eskalirajućoj svađi guvernera Teksasa Grega Abbotta sa Bidenovom administracijom oko imigracije, neki guverneri razmatraju raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde na granicu — ponovo.

Guverner Floride Ron DeSantis u četvrtak je bio među prvima koji je angažovao više osoblja za Teksas, najavljujući da će poslati stotine dodatnih članova garde kako rastu tenzije između državnih vlasti i vlade SAD oko toga ko ima moć da provodi politiku useljavanja, gdje i kako .

Republikanci kažu da su potrebne oštrije akcije duž granice kao odgovor na rekordne nivoe ilegalnih prelazaka, ali slanje pripadnika straže na granicu nije novost.

DeSantis je jedan od više od deset republikanskih guvernera koji su od 2021. godine poslali jedinice državne Nacionalne garde na južnu granicu. Njihovo posljednje raspoređivanje dolazi u trenutku kada Teksas nastavlja da odbija agentima američke granične patrole ulazak na popularno mjesto za migrante u pograničnom gradu Eagle Pass.

Evo šta treba znati o Nacionalnoj gardi na granici do danas:

Šta se dešava na granici sa Teksasom?

U središtu sukoba između zvaničnika Teksasa i savezne vlade je Shelby Park u Eagle Passu, koji je postao jedna od najprometnijih lokacija za ljude koji pokušavaju ilegalno preći u SAD iz Meksika. Ranije ovog mjeseca, trupe Nacionalne garde Teksasa zauzele su park i počele odbijati federalne imigracione vlasti uprkos molbama zvaničnika američke vlade.

Vojnik Nacionalne garde Teksasa veže redove bodljikave žice koja će biti postavljena blizu kapije na graničnoj ogradi u El Pasu, Teksas, u ranim satima 11. maja 2023.
Vojnik Nacionalne garde Teksasa veže redove bodljikave žice koja će biti postavljena blizu kapije na graničnoj ogradi u El Pasu, Teksas, u ranim satima 11. maja 2023.

Imigracija je obično savezna odgovornost

Abbott je rekao da će nastaviti s primjenom novih imigracionih mjera, nazivajući to "ustavnim pravom na samoodbranu". Ranije ovog mjeseca, Vrhovni sud SAD-a presudio je da je federalnim agentima dozvoljeno da uklone žilet-žicu koju su teksaški službenici postavili duž granice s Meksikom, uključujući Shelby Park.

Teksas je od tada postavio još žilet žice u Eagle Pass, što nije zabranjeno naredbom Vrhovnog suda. Bidenova administracija je tvrdila da ožičavanje otežava i saveznim agentima da obavljaju svoje dužnosti.

Ostale mjere koje je Abbott poduzeo u sklopu svoje inicijative za sigurnost granica uključuju plutajuću barijeru postavljenu u Rio Grande u blizini Eagle Pass-a, koju su također osporili federalni zvaničnici.

Ko šalje pripadnike straže?

Florida je već poslala više od 1.000 pripadnika garde, vojnika i drugih oficira na granicu sa Teksasom od prošlog maja, prema Floridskom odjelu za upravljanje vanrednim situacijama.

Najmanje desetak guvernera poslalo je pripadnike u rasponu od nekoliko desetina članova garde do više od 100, uključujući one iz Arkanzasa, Oklahome, Nebraske, Virdžinije i Zapadne Virdžinije.

Guvernerka GOP Južne Dakote Kristi Noem prva je poslala 50 članova garde u Teksas 2021. godine, koje je platio privatni republikanski donator koji je ponudio milion dolara kako bi omogućio misiju. Dvije godine kasnije, rasporedila je još najmanje 50.

Neki guverneri su također gledali dalje od Nacionalne garde, uključujući guvernera Ajdaha Brada Littlea, koji je prošle sedmice rekao da će poslati dodatne pripadnike državne policije u Teksas.

Nacionalna garda hoda duž granične ograde u blizini Međunarodnog mosta gdje je hiljade migranata, uglavnom sa Haitija, formiralo improvizirani kamp, 20. septembra 2021. u Del Riju u Teksasu.
Nacionalna garda hoda duž granične ograde u blizini Međunarodnog mosta gdje je hiljade migranata, uglavnom sa Haitija, formiralo improvizirani kamp, 20. septembra 2021. u Del Riju u Teksasu.

Šta oni rade?

Najnovije raspoređivanje straže bilo je u znak podrške Abbottovoj graničnoj misiji poznatoj kao Operacija Lone Star, koja je počela ubrzo nakon što je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost.

Mnogi su korišteni za nadzor, kao što je uočavanje ilegalnih prelazaka. Migranti se zatim predaju federalnim imigracijskim vlastima, iako je Abbott također ovlastio pripadnike Nacionalne garde Teksasa da hapse migrante pod optužbom za prekršaj u nekim područjima. Pripadnici Nacionalne garde također su postavili barikade i žilet-žicu.

Guvernerka Ajove Kim Reynolds prošle godine poslala više od 100 pripadnika Garde i više od 30 državnih policajaca u Teksas.

Ali zapisi iz Južne Dakote pokazuju da vojnici nekih dana nisu imali puno posla. Tokom žurnog raspoređivanja pripadnika Nacionalne garde Teksasa na početku misije, neki su se takođe žalili na nizak moral i patrole bez događaja.

Uhićenja zbog neovlaštenog prolaska bili su ključni dio Abbottove granične misije vrijedne gotovo 10 milijardi dolara, ali bi uskoro mogla biti povučena prema novom državnom zakonu, koji bi trebao stupiti na snagu u martu, a koji omogućava policiji bilo gdje u Teksasu da uhapsi migrante za koje se sumnja da su ušli u SAD ilegalno.

Kako se još koristi Nacionalna garda?

Ne pomažu svi pripadnici Nacionalne garde Teksasu.

U Massachusettsu, demokratska guvernerka Maura Healey aktivirala je stotine članova garde prošlog augusta kako bi pomogla prilivu migranata. Članovi su pomogli u koordinaciji hrane, prevoza, medicinske njege i drugih osnovnih potreba u skloništima i hotelima.

Pripadnici Nacionalne garde iz cijele zemlje također su u Teksasu i pomažu u operacijama sigurnosti granica pod komandom federalnih vlasti, uključujući države koje nisu rasporedile vojnike da pomognu u operaciji Lone Star.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG