Linkovi

Trump u subotu objavljuje ime kandidatkinje za Vrhovni sud


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru da će su subotu objaviti ime sudije koju želi da imenuje u Vrhovni sud, na mjesto sudije Ruth Bader Ginsburg koja je preminula u petak.

Ranije je rekao da će njegov izbor biti između pet konzervativnih sudija, a sa jednom od tih kandidatkinja - Amy Coney Barrett​, sastao se u ponedjeljak.

Osim nje, na listi potencijalnih su i sudija sa Floride Barbara Lagoa, Allison Jones Rushing i Joan Larsen​, kao i zamjenica pravnog savjetnika Bele kuće Kate Todd. ​

Kanidat demokrata na predsjedničkim izborima Joe Biden pozvao je kandidata koji pobijedi na izborima da sačeka sa nominacijom za Vrhovni sud do poslije inauguracije u januaru 2021.

Ali, republikanci žele da iskoriste priliku i uz pomoć većine koju imaju u Senatu od 53 mjesta, ojačaju konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu na 6-3, dok je prije smrti sudije Ginsburg ta većina bila 5-4. Trump je već postavio dvojicu sudija Vrhovnog suda, Neila Gorsucha id Bretta Kavanaugha​.

Nova kandidatkinja mogla bi da bude potvđena u Senatu do kraja godine, najavio je lider većine Mitch McConnell​.

"Naredni korak će biti da Odbor za pravosuđe u kojem predsjedava Lindsey Graham da odluči kako će teći proces potvrde nominacije".

Republikanci imaju dovoljno glasova da potvrde novu kandidatkinju, s obzirom na to da je senator Mitt Romney, inače Trumpov kritičar, potvrdio da će glasati za imenovanje sudije.

Dvije republikanske senatorke, Susan Collins i Lisa Murkosski, najavile su da će glasati protiv imenovanja sudije prije izbora.

Mogu li demokrate da spriječe nominaciju?

Demokrate, međutim, ukazuju na licemjerje lidera većine u Senatu Mitch McConnell, koji u istoj situaciji poslije smrti sudije 2016. nije htio da stavi na glasanje kandidata Baracka Obame za Vrhovni sud jer je tada rekao da treba prepustiti Amerikancima da na izborima odaberu predsjednika, koji će onda birati sudiju. Tada su izbori bili za devet mjeseci, sada za manje od 45 dana.

Demokrate su manjina u Senatu i nemaju mogućnosti da spriječe eventualno postavljenje novog sudije Vrhovnog suda.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer kazao je da će "potezi lidera McConnell​a uništiti Senat kao instituciju" i da će, ako im prođe nominacija, republikanci u Senatu potvrditi sudiju vođeni dijametralno različitim principom u odnosu na prije četiri godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG