Linkovi

VOA na granici BiH: Inspektori rade 24 sata. Obavezna izolacija za sve koji ulaze u BiH


Inzpektor na GP Orašje piše rješenje o obaveznoj izolaciji
Inzpektor na GP Orašje piše rješenje o obaveznoj izolaciji

Granični prijelaz Orašje jedan je od šest, pored Kamenskog, Bijače, Izačića, Gorice, Bosanskog Šamca, gdje jutros od 6 sati inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove kontroliraju sva vozila i putnike koji uđu u Bosnu i Hercegovinu zbog pandemije koronavirusa.

Bh. državljanima se izdaju rješenja prema kojima 14 dana moraju boraviti u izolaciji.

Inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anto Ivanović, zajedno s još jednim kolegom, raspoređen je na GP Orašje, a za Glas Amerike kaže da pojedini građani ne poštuju naredbe.

Inspektor Anto Ivanović, Federalna uprava za inspekcijske poslove
Inspektor Anto Ivanović, Federalna uprava za inspekcijske poslove

“Svim državljanima BiH koji ulaze u zemlju obavezni smo izdati rješenja i oni moraju postupiti prema naređenju te 14 dana boraviti u izolaciji. Ima i onih koji ne poštuju pravila koja su donesena zbog situacije s koronavirusom i koji se drsko ponašaju”, rekao je Ivanović.

Promet putnika na ovom graničnom prijelazu je nešto slabiji nego drugdje, a kako su nam kazali graničari, posljedica je to straha građana zbog širenja koronavirusa.

Maske i dezinfekcionih sredstava graničarima ne fali i mole građana na suradnju i pridržavanje pravila, kako bi se pandemija što prije zaustavila.

Jedan od građana BiH koji ne želi poštivati naredbe i upute graničara i inspektora je vozač kamiona Almir iz Srebrenika koji je boravio u Njemačkoj i preko GP Orašje ušao u BiH.

Vozač kamiona iz Srebrenika: Zdrav sam, najvjerovatnije da neću poštovati naredbu o izolaciji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

“Boravio sam u Njemačkoj šest dana i sada su mi dali sanitarni upitnik da popunim. Nama prijevoznicima je najteže i ne želim se pridržavati nikakvih pravila, neću boraviti u izolaciji 14 dana”, rekao je.

Zdravko Sedlo, zapovjednik postrojbe Granične policije Orašje kaže da svi bh. državljani moraju popuniti sanitarni upitnik.

Zdravko Sedlo, zapovjednik postrojbe Granične policije Orašje
Zdravko Sedlo, zapovjednik postrojbe Granične policije Orašje

“Popunjavanje sanitarnog upitnika u kojem se građani izjašnjavaju o zdravstvenom stanju, mjestu u kojem su boravili i koliko, je obavezno. Mi postupamo po naredbama Ministarstva civilnih poslova.

Osim mjera koje provode inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, ulazak u BiH je zabranjen iz 12 zemalja”, pojasnio je Sedlo.

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove na navedenim GP će boraviti 24 sata gdje će kontrolirati sve putnike i državljanima BiH izdavati rješenja o samoizolaciji.

Navedene odluke donijelo je Vijeće ministara BiH zajedno s premijerima entiteta FBiH i Republika Srpska.

Jedna od mjera je i redukovanje broja graničnih prijelaza na kojima se odvija promet robe i građana.

Istaknuto je i to da će svako kršenje rješenja o izolaciji biti tretirano kao krivično djelo.

Odlučeno je i da se ulazak u BiH zabrani stranim državljanima s područja s visokom transmisijom korona virusa: Kine, Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije.

U Bosni i Hercegovini do sada je registrirano 24 slučaja zaraze koronavirusom.

XS
SM
MD
LG