Linkovi

Coronavirus u BiH: FBiH proglasila stanje nesreće. RS zatvorila kladionice


Trijažni šator ispred Hitne pomoći u Sarajevu
Trijažni šator ispred Hitne pomoći u Sarajevu

Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine proglasila je stanje nesreće na području ovog entiteta. Ovaj zaključak usvojen je danas na poširenoj sjednici.

U domaćoj pravnoj regulativi u BiH ne postoji opcija proglašenja vanrednog stanja, a pandan toj odluci je danas proglašeno stanje nesreće.

Proglašenjem stanja nesreće stvara se pravni osnov za djelovanje vlasti po skraćenim procedurama prvenstveno u smislui mobilizacije ljudstva, nabavke opreme te drugih hitnih zadataka.

U FBiH do sada su registrovana četiri slučaja koronavirusa. Tri u Zenici i Jedan u Orašju.

Entitet Republika Srpska zatvorio kladionice

Ministarstvo finansija Republike Srpske zabranilo je u ponedjeljak rad u objektima u kojima se priređuju igre na sreću - kladionicama, automat klubovima, tombolama, kazinima i slično do ponedjeljka, 23. marta, radi preventivnog djelovanja s ciljem spriječavanja širenja virusa korona.

“Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove naredbe obavljaće Republička uprava za igre na sreću”, navode su iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U Republici Srpskoj do sada je registrovano 20 slučajeva zaraze virusom korona, a riječ je o licima iz Banjaluke, Čelinca, Srpca i Laktaša (na zapadu Bosne I Hercegovine).

Sjednica Predsjedništva zemlje u ponedjeljak popodne

Vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine biće održana u 17 sati, u ponedjeljak, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u ovoj instituciji.

Na sjednici bi trebalo biti razgovarano o mjerama za sprečavanje širenja virusa u BiH, te o ekonomskim mjerama koje je potrebno preduzeti kako bi se zaštitila privreda.

Sjednici bi, kako je najavljeno, trebali prisustvovati predstavnici Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri, gradonačelnik Brčko Distrikta i entitetski ministri zdravstva.

Zahtjev za održavanje sjednice je podnio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine (BIH) Vijeće ministara je u nedjelju na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

"Zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, Njemačke, Austrije, Španije, Švicarske i Belgije", saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

XS
SM
MD
LG