Linkovi

Više od 2,5 miliona ljudi širom svijeta zaraženo koronavirusom


Žena u zaštitnom odijelu izlazi iz prodavnice u New Yorku (Foto: AFP/Johannes Eisele)
Žena u zaštitnom odijelu izlazi iz prodavnice u New Yorku (Foto: AFP/Johannes Eisele)

Broj zaraženih od koronavirusa širom svijeta premašio je u utorak 2,5 miliona, dok u Sjedinjenim Državama ima više od 800 hiljada obolelih, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins i agencije Reuters.

Od COVID-19 umrlo je više od 175 hiljada ljudi, od čega je dvIJe trećine žrtava u Evropi.

Broj zaraženih u svijetu porastao je na prvih pola miliona za 75 dana, dok je za samo šest dana registrovano poslednjih pola miliona, prenosi Reuters.

Prije više od tri mjeseca - 10. januara - registrovan je 41 slučaj, da bi u aprilu broj oboljelih rastao za više od 70 hiljada dnevno.

Dok eksperti upozoravaju da je broj slučajeva koronavirusa vjerovatno mnogo veći od trenutnih izvještaja, taj broj je i dalje daleko manji nego za vrijeme španske groznice, koja je izbila 1918. godine i zarazila oko 500 miliona ljudi.

Uprkos rastu broja zaraženih od COVID-19, postoje nagovještaji da se usporava širenje koronavirusa, s obzirom na to da su u mnogim zemljama uvedene mjere socijalnog distanciranja.

Početkom aprila, ukupan broj slučajeva rastao je po stopi od 8 do 9 odsto dnevno, što je tokom prošle nedjelje usporilo na 3 do 4 odsto.

Više od 1,1 milion slučajeva koronavirusa zabilježeno je u Evropi, među kojima gotovo 400 hiljada oboljelih u Italiji i Španiji. U tim zemljama, više od 10 odsto registrovanih slučajeva koronavirusa imalo je fatalan ishod.

U Sjevernoj Americi, registrovana je trećina ukupnog broja slučajeva, ali je za sada stopa smrtnosti niža. U Sjedinjenim Državama i Kanadi, preminulo je 5 odsto zaraženih.

U Južnoj Americi, zaraza se i dalje širi brže nego u drugim područjima, a protekla 24 sata broj zaraženih premašio je 100 hiljada.

U Kini, gdje se koronavirus prvi put pojavio, broj novozaraženih pao je na manje od 20 dnevno u prethodna tri dana, a ove nedjelje nije bilo novih žrtava.

Međutim, Kina je prošle nedjelje podigla broj žrtava za 40 odsto, odnosno prijavila je dodatnih 1.290 smrtnih slučajeva koji nisu registrovani ranije.

Mnoge zemlje nemaju adekvatne kapacitete za testiranje, što vještački smanjuje broj zaraženih, a ne računaju se ni oboljeli u staračkim domovima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG