Linkovi

Predstavnik WHO-a u BiH: Krivulja zaraženih se zaravnava


Victor Olsavszky, World Health Organisation, BiH
Victor Olsavszky, World Health Organisation, BiH

Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (World health organization, WHO) u Bosni i Hercegovini Victor Olsavszky izjavio je danas (21. april) u Banjaluci da se nada da će vakcina za korona virus biti pripremljena za godinu dana, iako je najčešće potrebno nekoliko godina da se ona razvije.

Olsavszky je rekao da postoje diskusije na međunarodnom nivou kada su u pitanju rezultati testiranja na korona virus, te da WHO još prikuplja podatke kako bi se utvrdilo koji bi serološki testovi dali najtačnije rezultate.

"Kada su u pitanju vakcine i liječenja, u toku je veliki značajan ogled, a posmatraju se četiri kandidata za terapiju, iako sada ne postoji specijalna terapija. WHO je u ulozi koordinatora i već su u toku pretklinički ogledi", rekao je Oslavszky.

On je istakao da WHO prati epidemiološku situaciju u cijelom svijetu, a posebno u BiH gdje je, kako je naveo, vidljivo zaravnanje krive kada je u pitanju korona virus, što znači da su uvedene mjere efikasne te je istakao da se razgovara s državama članicama o daljem razvoju događaja.

"Trenutno predviđamo tri scenarija, potpuni prekid prenošenja bolesti s čovjeka na čovjeka, zatim talasi koji se ponavljaju i kontinuirana transmisija niskog intenziteta, odnosno niskog nivoa. Mi smatramo da je ovaj drugi scenario, ponavljajući talasi, najvjerovatniji, uz kontinuiranju transmisiju niskog nivoa", kazao je Olsavszky.

Olsavszky je dodao da je u Banjaluku dopremljeno 5.000 kompleta za testiranje, što je donacija WHO-a, te USAID-a i Klinike Mayo, s kojom su sarađivali i doktori jedinice za intenzivnu njegu banjalučke bolnice.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG