Linkovi

Trump planira da potpiše uredbu o privremenoj zabrani imigracije u SAD


Predsjednik Trump tokom brifinga za novinare u Bijeloj kući, u ponedjeljak 20. aprila 2020. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Predsjednik Trump tokom brifinga za novinare u Bijeloj kući, u ponedjeljak 20. aprila 2020. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Predsjednik SAD Donald Trump najavio je da će potpisati uredbu kojom se privremenu suspenduje imigracija u SAD, usljed aktuelne krize, koju je izazvala epidemija koronavirusa.

"U svjetlu napada nevidljivog neprijatelja, kao i potrebe da zaštitimo radna mjesta naših VELIKIH američkih građana, potpisaću uredbu kojom se privremeno suspenduje imigracija u SAD", napisao je Trump na svom Twitter nalogu u ponedjeljak kasno uveče (rano ujutro po srednje-evropskom vremenu).

Ranije tokom dana, prema navodima agencije Reuters, broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u SAD prevazišao je 42 hiljade.

Sjedinjene Države imaju ubjedljivo najveći broj oboljelih od COVID-19 - više od 774 hiljade, a samo u ponedjeljak potvrđeno je novih 20 hiljada slučajeva.

Američka ekonomija - najveća na svijetu - bukvalno je zaustavljena zbog koronavirusa, a u posljednjih mjesec dana za nadoknadu nezaposlenima prijavilo se više od 22 miliona Amerikanaca.

Bijela kuća odbila je da objasni razloge i legalne osnove koji stoje iza ovakve odluke, kao i kada će biti sprovedena, prenosi Reuters.

"Dok se nacija bori sa pandemijom, a medicinski radnici rizikuju svoje živote, predsjednik se obrušio na useljenike i krivi druge za svoje promašaje", ocijenila je Amy Klobuchar na Twitteru, bivša kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Ulazak u SAD je zbog pandemije već u velikoj mjeri onemogućen, granice su zatvorene, a avio-saobraćaj zabranjen, pa se ova Trumpova odluka više tumači kao pokušaj da se ohrabri njegovo biračko tijelo.

Reagujući na najnoviju Trumpovu najavu, bivši demokratski predsjednički pretendent Julian Castro poručio je predsjedniku da je njegova odluka "plitak potez" jer je već dovoljno "zakopao američku ekonomiju i zabranio useljenicima boravak u SAD", prenosi Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG