Linkovi

Američke cijene nafte manje od nule, Trump poziva na kupovinu


Potražnja za naftom nastavlja da opada zbog izbijanja koronavirusa (Foto: AP/Eric Gay)
Potražnja za naftom nastavlja da opada zbog izbijanja koronavirusa (Foto: AP/Eric Gay)

Cijena nafte u Sjedinjenim Državama u ponedjeljak je prvi put u istoriji bila ispod nule - zbog čega je došlo do velikog pada na američkoj berzi.

Industrijski prosek Down Jones opao je za 592 poena - odnosno 2 odsto. S&P 500 je takođe bio u padu 2 odsto, a Nasdaq - jedan procenat.

Cijena barela sirove teksaške nafte (WTI) pala je na minus 37,63 dolara, što predstavlja pad od 100 odsto.

Američke rafinerije su pune i ne mogu da više skladište naftu. Potražnja je drastično opala, jer malo ljudi može da putuje.

Cijena brent sirove nafte (EB), koja se dobija u Sjevernom moru i predstavlja najvažniju referentnu vrijednost ovog energenta za dvije trećine svjetskih ugovora, takođe je pala, ali ni blizu toliko kao američka, više od pet procenata, na 26,59 dolara po barelu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) koja ima 13 članica, a predvodi je Saudijska Arabija, pristala je prije nedelju dana da počne smanjenje proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno 1. maja, što bi trajalo i tokom juna, kako bi se cijene povećale. Međutim, planirano smanjenje proizvodnje do sada nije uspjelo da zaustavi pad cijena nafte.

Trump: Sjajan trenutak za kupovinu nafte

Poslije istorijskog pada cena nafte, predsjednik Donald Trump objavio je da je sada "sjajno vrijeme da se kupuje nafta".

Predsjednik nije želio da posebno komentariše šta će biti posljedice po radna mjesta u energetici u zemlji, kao i geopolitčke posljedice pada cijena nafte usred pandemije koronavirusa, rekavši reporterima da je problem u tome "što se niko više u svijetu ne vozi automobilom, u suštini".

Predsjednik Trump na redovnom brifingu o kornavirusu, u Bijeloj kući 20. aprila 2020. (Foto: AP/Alex Brandon)
Predsjednik Trump na redovnom brifingu o kornavirusu, u Bijeloj kući 20. aprila 2020. (Foto: AP/Alex Brandon)

Predsjednik, koji želi da pridoda i do 75 miliona barela nafte Strateškim rezervama nafte, izjavio je da "ako možemo da je kupimo budzašto, uzećemo sve što možemo da dobijemo".

Trump je takođe rekao da razmatra da zaustavi nove isporuke saudijske nafte. Na pitanje o tome što je cena sirove nafte na zatvaranju berze iznosila minus 37,63 dolara po barelu, prvi put u istoriji prodaje te sirovine, predsjednik je situaciju opisao kao "finansijski škripac".

Budući da je potražnja za naftom praktično nestala, a terminski ugovori su isticali u ponedjeljak, oni koji u utorak budu imali ugovore za maj morali bi da sami organizuju isporuku i skladištenje svojih barela nafte. Zato su trgovci na berzi pokušavali da se riješe svoje nafte da bi izbjegli dodatne troškove isporuke i skladištenja.

“Cijene će porasti i poslovi u energetici će biti jaki", predvidio je Trump, ističući da se drugi oblici sirove nafte i dalje prodaju po cijeni većoj od 25 dolara po barelu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG