Linkovi

Veteran policije New Yorka osuđen zbog nereda na Capitolu 6. januara


Arhiv - Thomas Webster, u crvenoj jakni, kod barikada na zapadnom ulazu u Capitol 6. januara 2022.
Arhiv - Thomas Webster, u crvenoj jakni, kod barikada na zapadnom ulazu u Capitol 6. januara 2022.

Federalna porota osudila je veterana policije New Yorka Thomasa Webstera zbog napada na policajca za vrijeme nereda na Capitol Hillu 6. januara prošle godine.

Porota je odbacila njegovu tvrdnju da je iz samoodbrane pokušao da obori na zemlju policajaca i strgne mu gas masku.

Thomas Webster, koji je 20 godina radio za policiju New Yorka, je prvi optuženi za nerede 6. januara kome se sudi za fizički napad, i prvi koji se branio argumentom samoodbrane.

Porotnici su razmatrali manje od tri sata prije nego što su osudili Webstera po svih šest tačaka optužnice, uključujući i optužbu da je napao washingtonskog policajca Noaha Rathbuna opasnim oružjem - metalnim postoljem za zastave. Samo zbog fizičkog napada mogao bi da bude kažnjen sa 20 godina zatvora, iako će vjerovatno biti preporučena značajno kraća zatvorska kazna.

56-godišnji Webster svjedočio je da je pokušavao da se zaštiti od policajca "koji je kršio pravila" i udario ga u lice. Također je optužio Rathbuna da je sam iniciriao fizički okršaj.

Rathbun je svedočio da nije udario niti provocirao sukob sa Websterom kada je nasilna rulja napala Capitol 6. januara 2021. godine, u pokušaju da poremeti potvrdu pobjede demokrate Joea Bidena na izborima 2020.

Dvoje porotnika koji su razgovarali sa novinarima poslije presude, rekli su da su video snimci napada, snimljeni iz više uglova, bili ključni dokaz koji je opovrgao Websterov argument samoodbrane.

"Mislim da smo svi bili iznenađeni što je uopšte pokušao da primjeni taj argument", rekao je jedan porotnik koji je razgovarao sa repoterima pod uslovom da ostane anoniman. "Nije bilo neslaganja među nama. Jednoglasno smo zaključili da ovdje nije bila u pitanju samoodbrana."

Izricanje kazne zakazano je za 2. septembar.

Ovo je bilo četvrto suđenje osumnjičenima za napad na Capitol. Prva trojica optuženih koji su izašli pred porotu također su osuđeni po svim tačkama svojih optužnica. U dva druga slučaja, sudija je donio odluku bez porote, oslobodio jednog od optuženih, a drugi je djeliminično oslobođen.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG