Linkovi

Bivši policajac se suočava sa suđenjem zbog upada u Capitol


Napad na Capitol 6. januara 2021.
Napad na Capitol 6. januara 2021.

Prije više od godinu dana, dvojica policajaca koji nisu bili na dužnosti iz malog grada u Virginiji, optužena su da su zajedno upali u američki Capitol. Suđenje jednom od njih počinje ove sedmice. Drugi bi mogao biti ključni svjedok optužbe.

Suđenje bivšem policajcu iz Rocky Mounta Thomasu Robertsonu biće treće među stotinama optuženih za napad na Capitol 6. januara 2021. godine. Prva dva suđenja okončana su osuđujućim presudama, iako je jedan od tih optuženih oslobođen optužbi za nasilno ponašanje.

Odabir porote za Robertsonovo suđenje trebao bi početi u ponedjeljak u Washingtonu, D.C.

Jedan od njegovih bivših kolega, Jacob Fracker, trebao se pridružiti na suđenju. Umjesto toga, Fracker je postigao sporazum o priznanju krivice i pristao da sarađuje sa saveznim vlastima.

Fracker je prošlog mjeseca priznao krivicu za zavjeru da ometa službeni postupak, zajedničku sjednicu Kongresa koja je sazvana 6. januara da potvrdi izbornu pobjedu predsjednika Joea Bidena.

Robertson je optužen po šest tačaka, uključujući ometanje službenog postupka, građanski nered, ulazak i boravak u zabranjenoj zgradi i nered u zgradi Kapitola.

Robertson i Fracker obojica su služili kao policajci u Rocky Mountu, gradu oko 25 milja južno od Roanokea sa otprilike 5.000 stanovnika. Grad je obojicu otpustio nakon hapšenja.

Ostali bivši policajci su među stotinama ljudi optuženih za pridruživanje rulji koja je upala u nerede na Kapitolu.

Tam Dinh Pham, policajac Houstona koji nije bio na dužnosti 6. januara, osuđen je u decembru na 45 dana zatvora nakon što se izjasnio krivim za prekršaj u vezi sa neredima.

Za 25. april zakazan je početak suđenja Thomasu Websteru, penzionisanom policajcu New Yorka optuženom za napad na policajca u Capitolu.

Kazna bivšem policajcu iz Sjevernog Miami Beacha Nicholes Lentz, koji je također priznao krivicu za prekršaj vezan za nerede, trebala bi biti izrečena 10. maja.

Robertson i Fracker odvezli su se sa susjedom u Washington ujutro 6. januara. Sudska dokumentacija u Frackerovom slučaju kaže da je Robertson donio tri gas maske da ih koriste. Nakon što su slušali govore u blizini Washington Monumenta, Fracker, Robertson i komšija krenuli su prema Capitolu, stavili gas maske i pridružili se gomili, stoji u dokumentu.

Robertson je nosio veliki drveni štap i njime je ometao službenike Metropolitanske policijske uprave koji su stigli da pomognu policajcima iz Capitola da obuzdaju gomilu, tvrde tužioci.

Nakon nereda, Robertson je objavio niz poruka na Facebooku koje su "ilustrirale iskrenu posvećenost nasilju", rekli su tužioci. U objavi od 8. januara, Robertson je napisao: "Biti fin, pristojan, pisati pisma i slati e-poštu nije uspjelo."

Robertson je bio u Capitolu samo 10 minuta i nije nikoga napao niti bilo šta razbio, tvrdi branilac Mark Rollins.

Robertson je uhapšen nedjelju dana nakon nereda i prvobitno pušten iz pritvora. Ali on je opet pritvoren nakon je američki okružni sudija Christopher Cooper u julu presudio da je prekršio uslove puštanja na slobodu prije suđenja posjedovanjem vatrenog oružja.

Robertson je naručio 34 pištolja prije 29. juna, kada su agenti FBI-a pretresli njegovu kuću u Ferumu u Virginiji. Sudija je odbacio odbranu bivšeg oficira da je vatreno oružje jednostavno bilo kolekcionarski predmet iz Drugog svetskog rata.

Robertson je služio u vojsci SAD prije nego što je radio kao policajac u Vintonu u Virginiji, navodi Rollins. Robertson se ponovo pridružio vojsci 2001. i raspoređen je u Irak i Afganistan, gdje je 2011. ranjen mecima iz vatrenog oružja i minobacačkim gelerima. Robertson je imao 10 operacija prije nego što se vratio u policijsku upravu Rocky Mount i postao narednik, kaže njegov advokat.

"On je ponosni veteran koji voli svoju zemlju", napisao je Rollins.

XS
SM
MD
LG