Linkovi

Osnivač "Kauboja za Trumpa" proglašen krivim na drugom suđenju za upad u Capitol


Arhiv - Komesar okruga Otero u Novom Meksiku Couy Griffin govori na skupu u gradu Santa Fe (Foto: AP/Morgan Lee)
Arhiv - Komesar okruga Otero u Novom Meksiku Couy Griffin govori na skupu u gradu Santa Fe (Foto: AP/Morgan Lee)

Komesar jednog okruga u američkoj državi Novi Meksiko, koji je osnovao grupu pod nazivom "Kauboji za Trumpa, proglašen je krivim za upad u kompleks američkog Kongresa tokom nemira 6. januara 2021. godine, što je druga uzastopna pobjeda na sudu za Sekretarijat za pravosuđe.

Poslije dvodnevnog suđenja bez porote, sudija američkog Okružnog suda u prestonici Washingtonu presudio je da je optuženi Couy Griffin​ kriv po jednoj od dvije tačke optužnice za prekršaj, prenosi agencija Reuters.

Presudom se dodatno jača jedan od ključnih argumenata tužilaca u stotinama povezanih slučajeva - a to je da je pristup Kongresu bio zabranjen 6. januara 2021. godine i da je to trebalo da bude očigledno hiljadama pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa koji su upali u kompleks da bi spriječili potvrdu izborne pobjede demokratskog kandidata Joea Bidena.

Sudija je proglasio Griffina krivim za ulazak u područje pod zaštitom Tajne službe, ali ga je oslobodio optužbe za neprimjereno ponašanje.

Kazna Griffinu biće izrečena u junu, a mogao bi da bude osuđen na do godinu zatvora. Griffin je rekao novinarima da je krivično gonjen zbog slobode govora i da ne misli da je zatvorska kazna adekvatna.

"Godina je dugo vrijeme u zatvoru. Nadam se da se to neće dogoditi", naveo je on.

Prije nego što su učesnici nemira upali u Capitol, Trump je održao govor u kojem je lažno tvrdio da je njegov izborni poraz rezultat rasprostranjene prevare, što su odbacili brojni sudovi, državni izborni zvaničnici i članovi njegove administracije.

Oko 800 ljudi suočeno je sa optužbama zbog nereda, zbog kojih su tadašnji potpredsjednik SAD Mike Pence i članovi Kongresa morali da se kriju. Oko 200 se već izjasnilo krivim.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG