Linkovi

Britanija će izručiti Juliana Assangea SAD-u


Osnivač WikiLeaksa Julian Assange napustio je Westminsterski sud u Londonu, Britanija 13. januara 2020. REUTERS/Simon Dawson/File Photo
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange napustio je Westminsterski sud u Londonu, Britanija 13. januara 2020. REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel potpisala je nalog za izručenje Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi se suočio s optužbama za špijunažu, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

On sada ima rok od 14 dana da se žali na odluku, saopštilo je Ministarstvo.

Sjedinjene Države traže Assangea zbog objavljivanja povjerljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša dokumenata, a suočava se sa 18 tačaka optužnice, uključujući i onu o špijunaži.

Njegov Wikileaks je 2010. objavio na stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Iz Sjedinjenih Država kažu da je curenjima podataka prekšen zakon i ugroženi životi, dok Assange smatra da je slučaj politički motivisan.

Assange, koji poriče da je počinio bilo kakvo krivično djelo, nalazi se od 2019. u londonskom Belmarsh zatvoru. Uhapšen je nakon izbacivanja iz ekvadorske ambasade u Londonu zbog kršenja uslova kaucije.

U ambasadu je ušao 2012. godine kako bi izbjegao izručenje u Švedsku gdje se suočavao sa optužbama za seksualne napade, što je on poricao. Optužbe protiv njega u Švedskoj su u međuvremenu odbačene.

Proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu koja mu je također dodijelila i ekvadorsko državljanstvo. Nakon što je u aprilu 2019. godine, ekvadorski predsjednik Lenin Moreno na Twitteru objavio da je Ekvador donio „suverenu odluku da povuče azil” britanska policija je uhapsila osnivača WikiLeaksa.

Ako mu bude suđeno u Sjedinjenim Državama Assange bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom od 175 godina zbog pribavljanja i objavljivanja tajnih dokumenata.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG