Linkovi

Britanija odbila zahtjev za izručenje Assangea u SAD


Julian Assange wearing two pair of glasses in seen in court during a hearing to decide whether he should be extradited to the United States, in London, Feb. 24, 2020 in this courtroom sketch.

Britanski sudija presudio je u ponedjeljak da osnivač WikiLeaksa Julian Assange ne smije biti izručen Sjedinjenim Državama zbog optužbi za kršenje zakona o špijuniranju i zavjeru u hakiranje državnih računara.

Britanski sudac odbio je zahtjev Sjedinjenih Država za izručenjem osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kako bi se suočio s optužbama za špijunažu, rekavši da bi to bilo "opresivno" zbog njegovog mentalnog zdravlja, javlja AP.

Okružna sutkinja Vanessa Baraitser rekla je u ponedeljak da će Assange vjerovatno počiniti samoubojstvo ako bude poslan u SAD.

Američka vlada rekla je da će se žaliti na odluku.

Američka vlada tvrdi da su pitanja koja je pokrenuo Assangeov tim “nepravomoćna” u postupku.

Osnivač WikiLeaks-a tereti se po 17 optužbi za špijunažu i jednoj tački zloupotrebe računara, nakon što je WikiLeaks prije deset godina objavio mnoštvo povjerljivih američkih vojnih dokumenata.

Curenje, nazvano najvećim u istoriji, sadržalo je stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Julian Assange supporters protest outside the Old Bailey in London, Monday, Sept. 7, 2020
Julian Assange supporters protest outside the Old Bailey in London, Monday, Sept. 7, 2020

Osnivač WikiLeaks-a trenutno čeka suđenje u Velikoj Britaniji, nakon što ga je policija Londona uhapsila 2019. godine nakon što mu je Ekvador opozvao politički azil koji je dobio 2012. godine.

Ujedinjene nacije osudile su Assangeovo zatvaranje, a specijalni izvještač UN za mučenje i druge surove, nehumane ili ponižavajuće postupke ili kazne Nils Melzer pridružio se pozivima za pomilovanje Assangea.

XS
SM
MD
LG