Linkovi

Velika Britanija sankcionisala firmu Mania iz Banjaluke zbog podrivanja Ustava i mira u BiH


Kompaniji "Mania" je dodijeljen ugovor vrijedan 239.000 maraka za organizovanje medijske kampanje povodom obilježavanja 9. januara, neustavnog Dana RS.
Kompaniji "Mania" je dodijeljen ugovor vrijedan 239.000 maraka za organizovanje medijske kampanje povodom obilježavanja 9. januara, neustavnog Dana RS.

Vlada Velike Britanije sankcionisala je marketinšku firmu Mania sa sjedištem u Banjaluci zbog podrivanja Ustava i destabilizacije mira u Bosni i Hercegovini, objavljeno je 15. januara.

Kompaniji Mania zamrznuta je imovina u Velikoj Britaniji, a kao razlog navedeno je da je kompanija umiješana u podrivanje i prijetnju ustavnom poretku BiH.

"Marketinška agencija Mania je značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara. Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 2015. godine, te ponovo 2019. godine, da je odabir 9. januara za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge. Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah", naveo je u saopštenju ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly.

Kako je podsjetio, "režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine".

"Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku. Ali, kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je obezbijeđen Dejtonskim mirovnim sporazumom", naveo je ambasador.

Šta se zna o kompaniji Mania?

Iz marketinškoj kompaniji "Mania" nisu odgovarali na poziv Radija Slobodna Evropa.

Prema zvanično dostupnim podacima na internet stranici predsjednika RS, kompaniji "Mania" je, na osnovu odluke generalnog sekretara predsjednika RS od 18. decembra, dodijeljen ugovor za organizovanje medijske kampanje povodom obilježavanja 9. januara, neustavnog Dana RS.

Ugovor je vrijedan 239.000 maraka.

Banja Luka, 09.januar 2024.
Banja Luka, 09.januar 2024.

Dan kasnije, 19. decembra, na osnovu nove odluke generalnog sekretara predsjednika RS, "Mania" je dodijeljen i ugovor za organizovanje proslave Dana RS 2024. godine, vrijedan 408.000 maraka.

Na iznose iz oba ugovora nije računat porez na dodatnu vrijednost (PDV).

"Mania d.o.o" je osnovana 2015. godine. Kao vlasnici se navode Dajan Javorac, Danijel Tepšić i Srđan Šipka.

Prema zvanično dostupnim podacima kompanija je utrostručila dobit u periodu od 2018. do 2022. godine kada je iznosila blizu milion maraka.

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, za obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske 9. januara iz entitetskog budžeta je dobio 647.000 maraka. To je za oko 75.000 eura više nego je bilo planirano budžetom predsjednika RS-a za 2024. godinu.

Oko 209.000 eura potrošeno je za proslavu Dana RS-a, a za medijsku kampanju oko 122.500 eura.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG