Linkovi

Bivši zapovjednik Vojne policije HVO Valentin Ćorić danas izlazi slobodu


Valentina Ćorića je Haški sud osudio na 16 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH (Foto: ICTY)
Valentina Ćorića je Haški sud osudio na 16 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH (Foto: ICTY)

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odobrio je zahtjev Odbrane bivšeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Valentina Ćorića za puštanje na prijevremenu slobodu, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio je njegov advokat Dražen Plavec.

Plavec je rekao da bi se Ćorić od danas trebao nalaziti na slobodi nakon što je odslužio malo više od dvije trećine 16-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog zločina počinjenih na teritoriji Herceg-Bosne.

“U zatvoru je proveo malo duže od potrebne dvije trećine. Još 24. septembra prošle godine su stečeni uslovi za njegovo puštanje na slobodu. Premašio je 11 godina u zatvoru, što je Sud i konstatirao u rješenju, a osuđen je na šesnaest godina zatvora”, kazao je Plavec za BIRN BiH.

Plavec je rekao da će Ćorić prvo doći u Hrvatsku.

“Danas bi trebao izaći. Ja ću ići na aerodrom, da provjerim. U odluci Suda je navedeno da napušta zatvor što je prije moguće tehnički. Iz Registra su mu odmah osigurali da se razduži tamo, osigurali su mu kartu”, kazao je Plavec.

Prema pisanju hrvatskih medija, u odluci o puštanju na prijevremenu slobodu navedeno je kako su Ćoriću zabranjeni kontakti sa svjedocima, žrtvama i nastupi u medijima.

Jadranko Prlić i drugi presuđeni su na ukupno 111 godina zatvora (Foto: ICTY)
Jadranko Prlić i drugi presuđeni su na ukupno 111 godina zatvora (Foto: ICTY)

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) osudio je Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

Slobodan Praljak, koji je nakon izricanja kazne popio otrov u sudnici, preminuo je u bolnici.

XS
SM
MD
LG