Linkovi

BIRN BiH: Berislav Pušić, bivši funkcioner Herceg Bosne, pušten na slobodu


Berislav Pušić
Berislav Pušić

Mehanizam za međunarodne tribunale odobrio je puštanje na slobodu Berislava Pušića, koji je zajedno sa petoricom bivših visokih funkcionera Herceg-Bosne pravosnažno osuđen za učešće u zločinima počinjenim u periodu od 1992. do 1994 u Hercegovini i srednjoj Bosni.

Pušić je osuđen na deset godina zatvora, a boravkom u pritvoru, koji mu je uračunat u izdržavanje kazne, stekao je uslov za prijevremeno puštanje na slobodu, nakon dvije trećine odslužene kazne, piše BIRN BiH.

“Iako sam imao u vidu težinu zločina za koje je oglašen krivim, također sam razmotrio činjenicu da je Pušić evidentno prihvatio odgovornost za ove zločine i smatram da je demonstrirao znakove rehabilitacije”, navodi se u odluci predsjednika Mehanizma, Theodora Merona.

Meron je naveo da se Pušić tokom boravka na privremenoj slobodi i u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu ponašao prikladno i da je poštivao odluke Vijeća. U odluci se navodi i da postoje zdravstveni razlozi zbog kojih je sudija Meron prihvatio puštanje na slobodu nakon odsluženja dvije trećine kazne.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio je u novembru prošle godine Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora za zločine u općinama Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš. Ćorić je oglašen krivim i za zločine u Prozoru počinjene krajem 1992. godine.

Tokom izricanja presude, Praljak je ispio otrov nakon kojeg je preminuo, dok se ostali nalaze na odsluženju zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG