Linkovi

Istraga zatvorena: Holandski tužioci nisu utvrdili izvor Praljkovog otrova


Trenutak kada Slobodan Praljak ispija otrov u sudnici Tribunala u Hagu za vrijeme izricanja presude, 29. novembar 2017.
Trenutak kada Slobodan Praljak ispija otrov u sudnici Tribunala u Hagu za vrijeme izricanja presude, 29. novembar 2017.

Javno tužilaštvo u Haagu okončalo je istragu o samoubistvu Slobodana Praljka, ali nije moglo utvrditi kako je on došao u posjed cijanida koji je popio prilikom izricanja presude, saopšteno je iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Iz MMKS-a su naveli da su obaviješteni iz Javnog tužilaštva da je istraga zatvorena nakon što je utvrđeno da “za vrijeme incidenta nisu izvršena krivična djela”.

Praljku, bivšem komandantu Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 29. novembra 2017. je potvrđena kazna od 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH.

Tada je Praljak, stojeći, uzviknuo da ne priznaje presudu i da nije ratni zločinac, a potom je nešto popio iz male čaše. U zbrci koja je nastala, čule su se riječi Praljkove zastupnice Nataše Fauveau-Ivanović da on “kaže da je popio otrov”.

Javno tužilaštvo u Haagu, kako je saopšteno iz Mehanizma, tokom istrage je utvrđivalo da li su počinjena dva krivična djela – posjed zabranjenih narkotika i pomoć pri samoubistvu.

Prema izvještaju, cijanid, koji je Praljak popio, nije jedna od zabranjenih supstanci prema važećem zakonu u Holandiji.

“U odnosu na istragu koja se ticala pomoći pri izvršenju samoubistva, holandske vlasti su izvršile temeljitu istragu u vezi s tim kako je Praljak mogao doći u posjed cijanida. Intervjuisani su svjedoci, pregledan je video-materijal, pregledane su sobe u kojima je Praljak boravio i pregledani su brojni materijali. Međutim, nikakve informacije nisu pronađene u vezi s pitanjem kako je Praljak došao u posjed ove supstance”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju holandskih tužilaca stoji da snimci ne pokazuju da je Praljak nosio bočicu s otrovom ili da mu je ona predata.

“Na snimcima iz sudnice ne vidi se odakle je izvadio bočicu. Prije presude, Praljak je, nakratko, bio u dvije sobe gdje nije bilo kamera – u toaletu i u prostoriji za zadržavanje prije ulaska u sudnicu. Ništa bitno nije pronađeno u tim sobama poslije”, piše u saopštenju Tužilaštva u Haagu.

Holandski tužioci su naveli i da se, na osnovu izjava nekih svjedoka, može zaključiti da je Praljak neko vrijeme razmatrao samoubistvo.

“Naprimjer, svoje stvari je već spakovao i spremio da pošalje u Hrvatsku, a oprostio se s nekim ljudima. (…) Poslije Praljkove smrti, nađeno je oproštajno pismo u kojem je svojoj porodici napisao da je odavno odlučio da okonča svoj život ako bude proglašen krivim”, utvrdila je istraga.

Holandsko tužilaštvo također je navelo da je Praljak mogao imati cijanid jako dugo vremena, jer je ovu supstancu moguće držati u suhom stanju.

Iz Mehanizma su također podsjetili da su obavili internu istragu o Praljkovoj smrti kojom je utvrđeno da “nisu prekršene procedure”, ali su iznesene određene preporuke da se ovakve stvari ne bi dešavale.

Uz Praljka, pravosnažno je osuđen i Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili i nekadašnji ministar odbrane Bruno Stojić te bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a Milivoj Petković. Bivši komandant Vojne policije Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a nekadašnji predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

XS
SM
MD
LG