Linkovi

BiH: Stigle prve vakcine iz COVAX mehanizma


Stigle prve doze Pfizer/BioNTech vakcine u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Stigle prive doze Pfizer/BioNTech vakcine u BiH

Nakon što su više puta najavljivane pa odgađane, u BiH su danas konačno stigle prve doze vakcina protiv korona virusa u okviru COVAX mehanizma.

Avion sa Pfizer/BioNTech vakcinama sletio je danas na sarajevski aerodrom. Isporučeno je 23.400 doza vakcina.

U večernjim satima na aerodrom je dopremljeno i 26.400 doza AstraZeneca vakcine, također iz COVAX mehanizma.

„Svjesna činjenice da zdravstveni djelatnici širom BiH rade već na izmaku snaga, da su mnoge profesije izložene najvećem riziku od zaraze, želim s vama podijeliti nadu da će davno plaćena cjepiva stići u najkraćem roku do krajnjih korisnika i da će se epidemiološka slika početi popravljati”, kaže Gudeljević.

BiH je kroz COVAX mehanizam naručila 1.232.000 doza vakcina.

Sa današnjom isporukom, u BiH do sada je stiglo 75.400 vakcina - Sputnik V, AstraZeneca i Pfizer/BioNTech.

Vakcine AstraZeneca, 10.000 doza, entitetu Federacija BiH je donirala je Srbija, dok je entitet Republika Srpska krenuo u samostalno nabavku vakcina, a do sada je u taj entitet stiglo 42.000 vakcina.

I Federacija BiH je nedavno samostalno krenula u nabavku vakcina, ali bezuspješno, te je Federalna vlada danas formirala pregovarački tim za novu nabavku vakcina.

Kina je osigurala je 50.000 doza vakcina protiv korona virusa za BiH, a i Turska je obećala 30 hiljada doza. Ne zna se kada će stići ove vakcine.

Dok BiH loše kotira u procesu vakcinacije stanovništva protiv korona virusa, zemlja se suočava sa trećim valom pandemije i rastom broja zaraženih i umrlih zbog čega se vraćaju restriktivne mjere.

Prema današnjim zvaničnicim podacima, u posljednja 24 sata u BiH je registrovano blizu 2.000 zaraženih virusom korona i 77 preminulih.

I dok građani BiH čekaju da prime svoju dozu vakcine, pojedini su pomoć potražili u susjednoj Srbiji. I tamo se vakcinisali.

Zbog toga što vlasti nisu osigurali nabavku vakcina protiv COVID-19, grupa građana podnijela je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv funkcionera.

Prijavom su obuhvatili predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, ministricu civilnih poslova Ankicu Gudeljević, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

Podnosioci prijave navode da je kašnjenje u nabavci vakcina posljedica neodgovornosti političara, prenio je BIRN BiH.

Prema zvaničnim podacima, do sada je u BiH evidentirano više od 158.000 slučajeva oboljenja od korona virusa, dok je preminulo više od 6.000 osoba.

XS
SM
MD
LG