Linkovi

Dva proizvođača lijekova iz SAD nastavila testiranja za vakcinu protiv korone


Dobrovoljac prima vakcinu kao učesnik u studiji izrade vakcine protiv COVID-19, u Istraživačkom centru Amerike u Hollywoodu.
Dobrovoljac prima vakcinu kao učesnik u studiji izrade vakcine protiv COVID-19, u Istraživačkom centru Amerike u Hollywoodu.

Dva proizvođača lijekova objavila su u petak da obnavljaju testiranje svojih kandidata za vakcine u SAD.

Testiranje kandidata za vakcinu AstraZenece obustavljeno je početkom septembra, dok je studija za vakcinu Johnson&Johnsona pauzirana na početku protekle nedjelje. Obje kompanije imale su dobrovoljca kod koga se razvilo ozbiljno stanje, što je zahtijevalo preispitivanje bezbjednosnih podataka.

Te dvije vakcine protiv koronavirusa su među ostalih nekoliko kandidata koji se nalaze u finalnom stadiju testiranja, što je posljednja stepenica prije nego što se zatraži odobrenje regulatornog tijela.

Proizvođači lijekova saopštili sui da su dobili odobrenje u petak iz Uprave za hranu i lijekove za ponovno započinjanje testora u SAD.

Takva privremena zaustavljanja ispitivanja lijekova i vakcina su relativno česta - u istraživanjima koja uključuju hiljade učesnika, neki će se vjerovatno razboljeti.

Pauziranje studije omogućava istraživačima da utvrde da li je bolest neželjeni efekat ili slučajnost.

Testiranje vakcine Astra Zeneca, razvijene sa Univerzitetom Oxford, već je nastavljeno u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i Japanu.

"Ponovno pokretanje kliničkih ispitivanja širom svijeta je sjajna vijest, jer nam omogućava da nastavimo sa naporima na razvoju ove vakcine kako bismo pomogli u pobjedi ove strašne pandemije", rekao je u izjavi Pascal Soriot​, izvršni direktor AstraZenece.

U studiji AstraZenece učestvuje 30.000 ljudi u SAD-u, od kojih neki dobijaju vakcinu, a drugi lažne injekcije.

Testiranje je zaustavljeno nakon što je jedan britanski učesnik razvio ozbiljne neurološke simptome u skladu sa retkim zapaljenjem kičmene moždine nazvanim poprečni mijelitis.

Testiranje AstraZenece takođe je bilo pauzirano ranije tokom ljeta.

Johnson&Johnson saopštava da se uskoro pripremaju za ponovno regrutovanje za američku studiju vakcina.

U izjavi, kompanija nije otkrila prirodu bolesti dobrovoljca, ali je rekla da temeljna procjena "nije pronašla dokaze da je kandidat za vakcinu izazvao događaj".

Kompanija je dodala da pregovara sa drugim regulatornim telima širom svijeta o nastavku testiranja u njihovim zemljama.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG