Linkovi

Dobrovoljac u ispitivanju AstraZeneca vakcine protiv COVID-19 preminuo, ali se ispitivanje nastavlja


Dobrovoljac na ispitivanju vakcine kompanije AstraZeneca u Brazilu je preminuo, izvještava Nacionalna agencija u srijedu. Međutim, organizatori ove faze ispitivanja vakcine neće prekinuti studije, što je indikacija da smrtni slučaj nije povezan s vakcinom.

AstraZeneca razvija vakcinu za Univerzitetom Oxford. Oxford je potvrdio plan da se nastavi sa testiranjem, navodeći u izjavi da nakon pažljive procjene "nije bilo zabrinutosti za sigurnost kliničkog ispitivanja".

"Dodatna nezavisna provjera brazilskih vlasti preporučila je da se ispitivanja nastave", saopštio je predstavnik za medije Univerziteta u Oxfordu.

Podsjetimo, vakcina koju AstraZeneca i Oxford razvijaju je na nereplicirajućem adenovirusnom vektoru, koji nosi jedan dio virusa SARS-CoV-2 – genetičku šifru za njegov “spike” protein koji ujedino i izaziva imunološku reakciju. Sam adenovirusni vektor ne može izazvati bolest kod ljudi. Radi se o ispitivanjima u kasnoj fazi (faza 3) i ovo je jedna od vakcina koje su najbliže registraciji.

Premda je ispitanik preminuo, on najvjerovatnije nije bio u grupi koja je primila testnu vakcinu te je zbog toga odbor koji nadzire ovu kliničku studiju odlučio da se nastavi s ispitivanjem. Odluka odbora je dobar znak da nesretni smrtni slučaj nije povezan s vakcinom.

Ispitivanje u Brazilu koordinira Federalni Univerzitet Sao Paolo, a preminula osoba je državljanin Brazila.

Brazilski CNN izvijestio je da je volonter bio 28-godišnji muškarac iz Rio de Janeira koji je preminuo usljed komplikacija od COVID-19.

Pozivajući se na neimenovane izvore, brazilski list "O Globo" objavio je da je volonter dobio placebo, a ne probnu vakcinu.

Neimenovani izvor rekao je agenciji Reuters da bi ispitivanje bilo suspendovano da je dobrovoljac koji je preminuo primio vakcinu protiv COVID-19 - sugerišući da je ta osoba bila član kontrolne grupe kojoj je data vakcina protiv meningitisa.

Dionice AstraZeneca su nakon ove vijesti pale pale za oko jedan posto.

Sve nuspojave, neželjeni događaji, reakcije i smrtni slučajevi se u ovakvim situacijama pažljivo istražuju i do sada ovi događaji, uključujući i posljednji, nisu bili razlog za uzbunu.

AstraZenecina vakcina je iskusila pauzu nakon neželjenog događaja jedne od sudionica. Nakon toga, ispitivanje je nastavljeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, Brazilu i Indiji, dok se u SAD još čeka na nastavak ispitivanja.

Prema izvještavanju Reutersa od utorka, uskoro će se nastaviti ispitivanje i u SAD.

 • 16x9 Image

  Jelena Kalinić

  Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG