Linkovi

Vakcine za koronavirus neće biti prije izbora


COVID-19 vaccine
COVID-19 vaccine

Predviđanje predsjednika Donalda Trumpa da će vakcina protiv koronavirusa biti spremna prije izbornog dana 3. novembra, neće biti ispunjeno.

U petak, farmaceutski gigant Pfizer objavio je da neće tražiti hitno odobrenje za puštanje svoje vakcine protiv koronavirusa do kraja novembra.

Dvije druge vodeće vakcine su na čekanju. Za četvrtu je malo vjerovatno da će imati rezultate prije kraja godine.

Trump je više puta rekao da će vakcina biti dostupna mnogima prije izbora kao dio visoko cijenjene operacije njegove administracije, Warp Speed, stvorene da ubrza razvoj vakcine.

Najviši naučnici u vladi i van nje već dugo govore da je vremenski raspored za to nerealan.

Priznajući tu poentu ranije ovog mjeseca, Trump je za to okrivio politiku, bez objašnjenja.

"Mislim da bi to trebalo da imamo prije izbora", rekao je Trump u video snimku na Twitteru ubrzo nakon puštanja iz bolnice nakon liječenja od COVID-19. "Ali iskreno, politika se umiješa i to je u redu, oni žele da igraju svoje igre. Biće to odmah nakon izbora".

Bezbjednost na prvom mjestu

U izjavi od petka, direktor Pfizera​ Albert Bourla rekao je da bi kompanija mogla da do kraja oktobra zna da li vakciona radi. Ali neće dostići bezbjednosnu prijelomnu tačku prije kraja novembra.

"Bezbjednost je, i ostaće, naš prioritet broj jedan", napisao je Bourla.

Pfizerova vakcina jedna je od nekoliko koje preuzimaju nov pristup imunizaciji. Umjesto ubrizgavanja mrtvih ili oslabljenih virusa ili dijela bakterija u pacijenta, vakcina sadrži genetske instrukcije za dio koronavirusa. Tijelo pacijenta preuzima te instrukcije, poznate kao mRNA, i proizvodi fragment virusa. Odbrambeni sistem odgovara na taj fragment, pripremajući tijelo za borbu protiv pravog virusa.

Pfizer sarađuje sa njemačkom biotehnološkom firmom BioNTeh, koja je izašla sa genetskim uputstvima koja se ispituju u vakcini. Do sada u kliničkom ispitivanju učestvuje gotovo 40.000 pacijenata.

Prije nego što američka Uprava za hranu i lijekove razmotri hitno odobrenje za upotrebu, kompanija treba da nadgleda najmanje polovinu pacijenata dva mjeseca nakon posljednje doze kako bi se posmatrali neželjeni efekti.

"Procijenjujemo da ćemo ovu prekretnicu dostići u trećoj nedjelji novembra“, napisao je Bourla.

Još jedan od vodećih proizvođača vakcina koji koristi mRNK tehnologiju, od biotehnološke kompanije Moderna, takođe očekuje rezultate krajem novembra.

Na čekanju

U međuvremenu, druga dva ispitivanja vakcine su pauzirana zbog potencijalnih bezbjednosnih problema.

AstraZeneca je saopštila da je ispitivanja privremeno stavila na čekanje nakon što je barem jedan učesnik ispitivanja izašao "neobjašnjivom bolešću".

Medijski izvještaji opisali su bolest kao poprečni mijelitis, oblik upale kičme koji može prouzrokovati bol, slabost i paralizu udova, kao i probleme sa bešikom i crijevima. Ali kompanija nije potvrdila dijagnozu.

Pauze radi provjere mogućih bezbjednosnih problema nisu neuobičajene u ispitivanjima vakcina, kažu stručnjaci, a pored vakcine postoji nekoliko faktora koji su mogli da izazovu trenutnu bolest.

Testiranje je nastavljeno u Velikoj Britaniji, Brazilu, Indiji i Južnoj Africi. Međutim, u Sjedinjenim Državama ostaje na čekanju.

Još jedna vakcina koja koristi sličan pristup, farmaceutske kompanije Johnson&Johnson takođe je naišla na bezbjednosnu prepreku, mada i njeni problemi možda nisu povezani sa vakcinom.

Kompanija je prijavila "neobjašnjivu bolest" kod jednog od učesnika testiranja prošle nedjelje.

"Takođe saznajemo više o bolesti ovog učesnika i važno je da imamo sve činjenice prije nego što dijelimo dodatne informacije", navodi se u saopštenju kompanije.

Primivši milijarde dolara vladinog novca, kompanije za proizvodnju lijekova preduzimaju do sada neviđene korake ka povećanju proizvodnje vakcina prije nego što se postignu rezultati.

Međutim, neće je odmah biti dovoljno za sve. Vladine agencije izrađuju planove ko bi trebalo prvo da se vakciniše.

Zdravstveni radnici, osobe koje hitno reaguju i ranjivija populacija, uključujući starije osobe, vjerovatno će biti prvi na redu.

Možda će biti sredina sljedeće godine prije nego što se većina Amerikanaca vakciniše, rekao je šef Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfield Kongresu prošlog mjeseca.

XS
SM
MD
LG