Linkovi

BiH: Entitet RS u petak kreće sa vakcinacijom protiv koronavirusa


A medical specialist holds a vial of Sputnik V vaccine against the coronavirus in a department store in Moscow, Russia
A medical specialist holds a vial of Sputnik V vaccine against the coronavirus in a department store in Moscow, Russia

Proces vakcinacije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) počet će u petak, 12. februara, izjavio je Vlado Đajić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) RS.

Đajić je izjavio kako će na UKC RS prvi rusku vakcinu Sputnjik V (Sputnik V) primiti radnici COVID odjela i načelnici odjeljenja i pozvao građane da se prijave za cijepljenje ovom vakcinom.

U RS je stiglo 2.000 doza ruske vakcine. Sredinom mjeseca očekuje se 100.000 doza.

RS je potpisala je predugovor za nabavku vakcina sa kineskim Sinopharmom, potvrdio je u utorak 9. februara premijer RS Radovan Višković na sjednici Narodne skupštine RS.Predugovor je potpisan i sa dobavljačima kineske vakcine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je 3. februara rekao da BiH ima "pismeno obavještenje da će najkasnije do sredine februara u BiH stići oko 27.000 Pfizerovih vakcina i između 200.000 i 250.000 vakcina proizvođača Moderna".

BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40 posto stanovništva.

Na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH je 30. januara stigla obavijest i potvrda iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina za BiH.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, zaključno sa 10. februarom u BiH je korona virusom bilo zaraženo 124.443 osoba od kojih se 99.669 oporavilo, a 4.834 je preminulo od posljedica zaraze.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG