Linkovi

BiH: Potvrđen prvi slučaj britanskog soja virusa


Ilustracija
Ilustracija

Britanski soj korona virusa, koji do sada nije registriranu BiH, potvrđen je prije nekoliko dana u Sarajevu. Zaražen je bio strani državljanin koji je turistički boravio u BiH, potvrđeno je na konferenciji za medije Kriznog štaba Federacije BiH.

Retrospektivnom studijom rađenom od juna prošle do februara ove godine, sekvencionirana su 23 uzorka te je jedan potvrđen kao novi soj korona virusa B117 iz Velike Britanije.

„Sekvencioniranje je izuzetno snažan i potreban alat, jer možemo utvrditi da li je riječ o prenosivom soju i da li se može detektovati putem PCR testova. Turist koji je boravio u Sarajevu se vodio kao asimptomatski slučaj, ali je PCR testiranjem potvrđeno prisustvo virusa”, pojasnio je prof. dr. Teufik Goletić s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Britanski soj korona virusa je potvrđen u 75 zemalja svijeta te je i dalje potrebno raditi monitoring i sekvencioniranje kako bi se pratilo eventualno širenje virusa. Vakcine koje su do sada u upotrebi, uspješno odgovaraju i za nove sojeve korona virusa, izjavio je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

„Južnoafrički soj korona virusa je potvrđen u 35 zemalja svijeta. Jako je važno uspostaviti sistem i program strategije sekvencioniranja određenog broja uzoraka koji prikupljamo. Za sada nema razloga za zabrinutost građana”, rekao je Musa.

Kada je riječ o novim epidemiološkim mjerama na području FBiH, dozvoljene su posjete staračkim domovima. Nakon dužeg vremena će biti napravljen plan posjeta koje su izuzetno važne za mentalno stanje osoba koje borave u domovima, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez.

„Ukoliko se u narednih 15 dana poboljša epidemiološka situacija, razmišljat ćemo o početku fudbalske sezone, jer smo već obavili razgovore s Nogometnim/Fudbalskim savezom BiH. Znamo da svi žele povratak na stadione, ali još uvijek treba pratiti brojeve. Vidimo da se veliki broj ljudi ne pridržava mjera te smatramo da sve kantonalne inspekcije, MUP-ovi i nadležni organi moraju reagirati. U narednom periodu moramo biti maksimalno oprezni da ne bismo došli u situaciju da budemo u kućama kada vrijeme bude bolje”, izjavio je Čerkez te dodao da kantoni mogu donositi restriktivnije, ali ne drugačije mjere.

„Moramo imati harmonizaciju, svi zavisimo jedni od drugih i situacija iz jednog kantona se vrlo brzo može prenijeti u drugi”.

Članovi Kriznog štaba FBiH smatraju da BiH i dalje ostaje poprilično otvorena zemlja, jer se iz susjedstva može ući bez testa, dok državljani zemalja Europske unije moraju imati negativan PCR test.

Osvrnuli su se i nabavku vakcina te smatraju da nije dobro da svaki kanton posebno nabavlja vakcine.

„U tom slučaju nismo ujedinjeni u jedan sistem, preskaču se nadležnosti. Smatramo da država treba pregovarati, kada riječ o nabavci vakcina. Ministarstvo civilnih poslova BiH treba nabaviti vakcine. Ispunili smo obavezu plaćanja 12 miliona KM COVAX mehanizma i sada čekamo vakcine. Bilo je predviđeno da će doći između 18. januara I 10. februara, ali još uvijek ih nema, a odgovor treba dati Ministarstvo civilnih poslova BiH. Imamo informaciju da će stići 24.000 Pfizer vakcina. Napravili smo sve pripreme na nivou entiteta, a nadamo se da ćemo i direktno moći nabaviti vakcine”, zaključio je Goran Čerkez.

Do sada su na području FBiH prijavljena 80.174 potvrđena slučaja korona virusa i 2.541 smrtni slučaj.

XS
SM
MD
LG