Linkovi

Koliko će koštati vakcine protiv COVID-19


FILE - A clinical research nurse prepares the COVID-19 vaccine to administer to a volunteer, at a clinic in London, Aug. 5, 2020. (AP)
FILE - A clinical research nurse prepares the COVID-19 vaccine to administer to a volunteer, at a clinic in London, Aug. 5, 2020. (AP)

Kako su vakcine protiv COVID-19 sve bliže, tako je potrebno razmišljati i o njihovoj cijeni, nabavci i distribuciji. Cijene vakcina će se, po svemu sudeći, kretati od nekoliko dolara do oko 60 dolara, a najveći problem će predstavljati transport i distribucija tih vakcina jer je potrebno vakcinisati enormno velik broj ljudi.

BiH se već uključila u nabavku vakcina i to putem COVAX mehanizma, inicijative koju koordiniraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI fondacija i Koalicija za epidemiološku spremnost za inovacije (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI). Kako je na konferenciji za medije, održanoj 10.11.2020. istakao član Kriznog štaba/stožera, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa, Federacija BiH se već predbilježila za 800 000 doza vakcina protiv COVID-19. Republika Srpska i Distrikt Brčko će također biti u COVAX progamu. Usljed toga, najvjerovatnije je da će odluka o tome koja će vakcina ili vakcine protiv novog koronavirusa koje se budu nabavljale na teritoriji BiH ovisiti od procjenama i odlukama COVAX mehanizma.

AstraZeneca: nekoliko dolara doza

Vakcina kompanije AstraZeneca – „oksfordska vakcina“ bi koštala između 3$ i 4$ po dozi, što je znatno niže nego konkurentske vakcine, a daje se u dvije doze. Okvirno, izraženo u eurima, dvije doze ove vakcine bi koštale najviše oko 10 eura. AstraZeneca vakcina će, po svemu sudeći imati i najnižu cijenu i vrlo je vjerovatno da će to biti dominantna vakcina kod nas, jednom kada krene nabavka i distribucija.

GAVI i Fondacija Billa i Melinde Gates su dogovorili s Indijskim institutom za serume, najvećim proizvođačem vakcina u svijetu, proizvodnju 200 miliona doza vakcina licenciranih od AstraZeneca i Novavax. Upravo je to još jedna informacija koja navodi na zaključak kako bi bar jedna od vakcina u našoj zemlji bila AstraZenecina ili možda Novavax.

Pfizer: 16$ doza

Pfizer/BioNTech vakcina bi, prema procjenama, bila nešto skuplja i koštala bi oko 16 dolara, odnosno 19-20 eura po dozi. Kako se ova vakcina daje u dvije doze u roku od 28 dana, to znači da bi po osobi ova vakcina koštala oko 40 eura. Međutim, postoji skepticizam prema ovoj vakcini, ne zbog njenog sasvim novog mehanizma djelovanja, koj se bazira na isporuci genetičke šifre (na informacionoj RNK) za jedan protein virusa, nego zbog toga što se ona čuva na -70OC, što je logistički zahtijevno i za veće i bogatije zemlje od BiH.

Novavax: 16$ doza

Novavaxova vakcina protiv COVID-19, bazirana je na proteinskoj podjedinici, a procijenjena cijena jedne doze vakcine ove američke kompanije bi bila oko 16$.

Moderna: 37$

Procjena cijene po dozi vakcine koju razvija američka kompanija Moderna je bila da će ona koštati između 50 i 60 dolara. Ovo je također vakcina bazirana na informacionoj RNK kao Pfizerova i takve vakcine su skuplje za proizvodnju. Međutim, iz Moderne su u avgustu najavili da će gornja granica cijene njihove vakcine biti 37$ po dozi, što je ispod proizvodne cijene.

Sinovac: 60$ dvije doze

Kineska vakcina kompanije Sinovac košta oko 60$ za dvije doze i već se počela prodavati, s obzirom da je dobila dozvolu u sklopu hitnog programa odobrenja.

Johnson&Johnson/Janssen: 10eura po dozi

Očekivana cijena Johnson&Johnson vakcine, koju razvija kompanija u vlasništu J&J – Janssen Pharmaceutical, bi bila oko 10 eura po dozi. Ova vakcina se bazira na genetički modificiranom adenovirusnom vektoru, slično kao vakcina od AstraZeneca i CanSino.

Ruska vakcina: oko 10$ za dvije doze

Sputnjik V, vakcina Centra Gamalej će, prema ruskim medijima, koštati oko 10$ za dvije doze.

Očekuje se da će vakcinacija onih grupa građana za koje je procijenjeno da su prioriteti za imunizaciju na COVID-19 (starije osobe, osobe s povećanim rizikom, zdravstveni i prosvjetni radnici) dobijati besplatno vakcinu. Zatim će se raditi imunizacija drugih grupa. Još nije utvrđeno da li će se oni koji ne spadaju u prioritetne grupe moći vakcinisati ako plate vakcinu ili preko fondova zdravstvenih osiguranja. Trenutni prioriteti su dobijanje odobrenja za ove vakcine te početak manufakure i distribucija.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG