Linkovi

BiH: Naručeno više od milion doza vakcina protiv korona virusa


FILE - A clinical research nurse prepares the COVID-19 vaccine to administer to a volunteer, at a clinic in London, Aug. 5, 2020. (AP)
FILE - A clinical research nurse prepares the COVID-19 vaccine to administer to a volunteer, at a clinic in London, Aug. 5, 2020. (AP)

Bosna i Hercegovina je naručila više od milion i dvjesto hiljada doza potencijalnih vakcina protiv korona virusa, navode iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP BiH).

Ovo je saopšteno iz tog Ministarstva zbog, kako navode, povećanog interesa javnosti i medija, uzrokovanog pogoršanom epidemiološkom situacijom u BiH a u vezi sa nabavkom lijekova i medicinskih sredstava za sprječavanje širenja i liječenja korona virusa.

Objašnjenje: Kako funkcioniraju vakcine protiv COVID19
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Bosna i Hercegovina se, navode iz tog Ministarstva, potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv korona virusa. „Naručeno je 1.232.000 doza potencijalnog cjepiva za 20 odsto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 USD (oko 8,5 EUR)“, saopšteno je iz MCP BiH.

Navodi se kako će Bosna i Hercegovina imati iste mogućnosti za nabavku vakcina kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora te da se, o potencijalnim proizvođačima vakcina i rokovima za isporuku, očekuju obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Globalne alijanse za vakcine (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI).

„Transparentnost ovog procesa garantiraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI“, navode iz MCP BiH i napominju kako se trenutno realizuju aktivnosti u vezi sa nabavkom lijeka Remedesivir.

Također podsjećaju da je 'primjenom alokacijskog ključa Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih stopa hospitalizacije', Evropska komisija za prvi mjesec dodijelila 1794 od traženih 2400 ampula Remdesivira za BiH.

MCP BiH, u skladu sa zakonom definisanim nadležnostima, realizuje aktivnosti na nabavci zdravstvenih protivmjera i vakcina.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević je u ime BiH 18. septembra potpisala Ugovor sa Globalnom alijanskom za vakcine (GAVI) o nabavci vakcina za građane BiH

MCP BiH apeluje na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi te na strpljenje u vezi sa nabavkom vakcina navodeći kako je MCP 'glede ove nabave učinilo savjesno i odgovorno sve korake za preveniranje širenja zaraze Covid – 19.'

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG