Linkovi

Porodicama žrtava masakra u školi u Uvaldeu biće isplaćeno 2 miliona dolara


ARHIVA - Cvijeće ispred osnovne škole Rob u Uvaldeu, u Teksasu (Foto: AP/Jae C. Hong)
ARHIVA - Cvijeće ispred osnovne škole Rob u Uvaldeu, u Teksasu (Foto: AP/Jae C. Hong)

Grad Uvalde, u Teksasu, postigao je sporazum o odšteti sa porodicama žrtava masovnog ubistva 2022. godine u jednoj državnoj osnovnoj školi, prema kojem će im biti isplaćeno dva miliona dolara, najavio je u srijedu jedan od pravnih zastupnika porodica uoči druge godišnjice masakra.

U jednoj od najsmrtonosnijih masovnih pucnjava u školi u američkoj istoriji ubijeno je 19 učenika i dvije nastavnice. Napadač je 24. maja 2022. ušao u osnovnu školu Rob u Uvaldeu i zabarakadirao se u učionicama sa desetinama učenika.

Istragom Sekretarijata za pravosuđe utvrđeno je da je policija izbjegla da se sukobi sa napadačem, već je umjesto toga više od sat čekala ispred učionice uprkos pozivima djece na pomoć.

"Grad Uvalde pristao je da isplati svoje osiguranje od 2 miliona dolara, koliko ono ukupno iznosi", rekao je advokat koji je zastupao i porodice masakra u osnovnoj školi Sandy Hook 2012. godine.

Advokat Džoš Koskof sa porodicama žrtava (Foto: AP/Eric Gay)
Advokat Džoš Koskof sa porodicama žrtava (Foto: AP/Eric Gay)

Koskof je naveo da se sporazum odnosi na porodice 17-oro djece koja su ubijena i dvoje koje je preživjelo. Porodice su pristale da ne tuže grad. Međutim, tužiće državu Teksas i federalnu vladu zbog odgovora policije na masakr, rekao je advokat.

Državni i federalni policajci bili su među ukupno 376 pripadnika organa za sprovođenje zakona koji su čekali 77 minuta prije nego što su ubili napadača, rekao je Koskof.

Porodice žrtava su u decembru 2022. godine tužile lokalnu i državnu policiju, grad i druge zvaničnike, tražeći najmanje 27 milijardi dolara zbog kasne reakcije na masakr.

Najmanje dvije tužbe podnijete su protiv kompanije "Daniel Defence" iz Džordžije, proizvođača puške iz koje je napadač pucao.

Porodice žrtava tražile su i podizanje krivične optužnice protiv policajaca koji su kasno reagovali na masovnu pucnjavu. Okružna tužiteljka Uvaldea pokrenula je istragu incidenta, a u januaru je sazvana i velika porota koja će odlučivati o podizanju optužnice.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG