Linkovi

Trumpov opoziv, ali i druga pitanja u fokusu demokratske debate


Demokratski kandidati za predsjedničku nominaciju na sceni u Los Angelesu (Foto: AP)
Demokratski kandidati za predsjedničku nominaciju na sceni u Los Angelesu (Foto: AP)

Demokratski predsjednički kandidati održali su u četvrtak uveče u Los Angelesu do sada najživlju debatu. Sedmoro političara raspravljalo je o temama kao što su ekonomija, zdravstvena zaštita, klimatske promjene, reforma sistema finansiranja kampanja, kao i o tome ko najprije može da pobijedi predsjednika Trumpa sljedeće godine. 

Opoziv predsjednika Trumpa u Predstavničkom domu bio je velika tema debate, koju su organizovali javni servis PBS i portal Politico. Svi demokratski kandidati, među kojima i favorit Joe Biden, podržali su opoziv Trumpa. Međutim, Biden je naglasio da će, ako bude izabran sljedeće godine, sarađivati sa republikancima.

“Za razliku od nekih na ovoj bini, odbijam da prihvatim ideju da više nikada ne možemo da se vratimo na stanje kada će saradnja biti moguća. Ako je to slučaj, ova zemlja je mrtva. Moramo da budemo u stanju da postignemo konsenzus”.

Biden, koji ima 77 godina, nije želio da se obaveže da će kandidovati i za drugi mandat ako bude izabran u novembru 2020.

Na drugom mjestu iza Bidena, prema nekoliko novih anketa, nalazi se senator iz Bernie Sanders. On je kritikovao učinak predsjednika Trumpa u ekonomiji.

Dvojica vodećih u posljednjim anketama: Joe Biden i Bernie Sanders (Foto: AP)
Dvojica vodećih u posljednjim anketama: Joe Biden i Bernie Sanders (Foto: AP)

“Treba nam ekonomija koja funkcioniše za porodice iz radničke i srednje klase, a ne samo za jedan odsto najbogatijih, i to je smisao naše kampanje”.

Ekonomija je takođe bila u centru pažnje senatorke iz Elizabeth Warren. Ona je obećala da će smanjiti jaz između bogatih i siromašnih.

“Ako imate vladu koja odlično radi za bogate i one sa dobrim vezama, ali ni za koga drugog, to je, jednom rečju - korupcija, i treba da je zovemo tim imenom”.

Među najpopularnijim kandidatima je i gradonačelnik South Benda u Indiani, Pete Buttigieg​. On je upozorio demokrate da će izazvati otpor birača svojim skupim i širokim ekonomskim prijedlozima.

“Da, moramo da ostvarimo velike ideje, i da – porezi za bogate pojedince i korporacije će morati da se povećaju. Ali takođe možemo da budemo pametni u svojim obećanjima, i da zadajemo samo ona koja možemo da ostvarimo”.

Biznismen Andrew Yang upozorio je demokrate da rizikuju da izgube trku za Bijelu kuću 2020. ako se budu koncentrisali samo na predsjednika Trumpa.

“Što više se budemo ponašali kao da je Donald Trump izvor svih naših problema, Amerikanci će sve više gubiti povjerenje u to da mi zaista vidimo šta se dešava u našim zajednicama i da možemo da riješimo te probleme”.

Pitanja trgovine i spoljne politike su takođe privukla pažnju u novoj demokratskoj debati. Nekoliko kandidata je iskazalo podršku prodemokratskim demonstrantima u Hong Kongu, a među njima i senatorka iz Amy Klobuchar​.

“Želimo da pošaljemo poruku Kinezima – da stojimo čvrsto uz svoje saveznike i imamo jasnu i dosljednu spoljnu politiku kada se radi o ljudskim pravima”.

Prvi stranački izbori biće održani 3. februara u Iowi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG