Linkovi

Vijesti

Ankete: Biden i Sanders vode

Sanders i Biden u demokratskoj debati u Houstonu, 12. septembar 2019. Foto: AP Photo/David J. Phillip

Američki senator Bernie Sanders i bivši potpredsjednik Joe Biden imaju najviše izgleda da osvoje nominaciju Demokratske stranke za kandidata za predsjedničke izbore, sudeći po anketama, objavljenim nekoliko dana prije prvog glasanja. 

Glasovi u Iowi podijeljeni su između ova dva kandidata, sa 26% za Sandersa, 25% za Bidena, prema anketi američke televizije CBS.

Peter Buttigieg​, nekadašnji gradonačelnik South Benda u Indiani, ima 22 odsto glasova.

Prema istraživanju Washington Posta i televizije ABC, Biden vodi sa 32% glasova, iza njega je Sanders sa 23 odsto.

Senatorka Elizabeth Warren, prema tom istraživanju, osvojila bi 12%.

Demokratski kandidati fokusirani su na prvo glasanje za predsjedničke izbore u Iowi 3. februara, gdje će se birači na stranačkim skupovima, izjašanjavati o kandidatima za predsjedničke izbore.

See all News Updates of the Day

Sarajevo: Prikazan film i predstavljene igrice u cilju sprječavanja nasilja nad djecom

U Pozorištu mladih u Sarajevu, prikazan animirani film “Nasilje nad djecom” i predstavljene mobilna aplikacija/igrica “Super safe” i memorijska igrica “Stay safe”.

U cilju sprječavanja nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini, danas je u Pozorištu mladih u Sarajevu, prikazan animirani film “Nasilje nad djecom” te su predstavljene mobilna aplikacija/igrica “Super safe” i memorijska igrica “Stay safe”.

U cilju sprječavanja nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini, danas je u Pozorištu mladih u Sarajevu, prikazan animirani film “Nasilje nad djecom” te su predstavljene mobilna aplikacija/igrica “Super safe” i memorijska igrica “Stay safe”.

Na izradi filma i aplikacije su radili Ministarstvo sigurnosti BiH, Švedska ambasada, Federalna uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policija Brčko Distrikta, UNICEF, Save the Children i MFS-EMMAUS.

Animirani film je namijenjen edukaciji djece mlađeg uzrasta o različitim oblicima nasilja kojima mogu biti izloženi. Mogu ga koristiti i nastavnici, roditelji, kao i svi koji rade s djecom kao alat u nastavi kako bi obradili temu nasilja.

Mobilna aplikacija (igrica) „Super Safe“ je namijenjena djeci od 11 do 15 godina. Zamišljeno je da djeca odigraju igricu, a zatim razgovaraju o vrstama nasilja koje su prepoznali.

Projektni koordinator nevladine organizacije MFS-EMMAUS Haris Karabegović kazao je da stanovništvo u BiH prepoznaje, reagira na nasilje i prijavljuje ga.

“Nasilje nad djecom ne poznaje granice i dešava se svuda oko nas. Posljedice su ogromne, a djeca koje pretrpe nasilje, imaju poteškoće pri normalnom funkioniranju u životu. Danas se javljaju novi oblici online nasilja koje je dosta teško upratiti. Zbog pandemije korona virusa djeca provode dosta više vremena na internetu te tako postaju izloženija nasilju”, rekao je Karabegović.

Istaknuto je da je u posljednje tri godine broj prijavljenih slučajeva nasilja nad djecom u BiH udvostručen, što ohrabruje sve one koji trpe nasilje, da učine isto.

Alwin Nijholt, zamjenik rezidentnog predstavnika UNICEF-a u BiH, pojasnio je kako je nasilje, nažalost, i dalje prisutno medu velikim brojem djece.

“Različiti su oblici nasilja, a i dalje je fizičko nasilje najčešće i najprijavljivanije među djecom. Nasilje se tiče svih nas, a posebno bi roditelji trebali obratiti pažnju i bit upućeni u problem koji ima njihovo dijete. UNICEF će nastaviti podržavati sve mjere u cilju sprječavanja nasilja nad djecom. Oni moraju biti svjesni formi nasilja i dovoljno snažni da ga prepoznaju i prijave. Uvijek moraju znati gdje potražiti podršku”, istaknuo je Nijholt.

Prama njegovim riječima, još uvijek postoji raskorak između deklarativne posvećenosti i poduzimanja konkretnih mjera. U sklopu dva projekta koje provode uz podršku UNICEF-a, Vlade Švedske i organizacije Save the Children i kroz aktivnosti Centra za sigurni internet rade na edukaciji djece, roditelja i ostalih kako da prepoznaju i prijave nasilje, te kako da zatraže podršku za žrtve.

“Od početka godine kada smo svi pogođeni pandemijom korona virusa, porasla je zabrinutost da je broj slučajeva nasilja nad djecom povećan, za šta postoje i dokazi”, naglasio je predstavnik UNICEF-a u BiH.

Nakon prikazivanja animiranog filma, djeca su podijelila svoje utiske te su bili jednoglasni kako je uvijek ispravno prijaviti nasilje među vršnjacima.

“Ne trebamo se plašiti prijavljivati nasilje i film nam, upravo, skreće pažnju na to. Roditelji nikada ne smiju zanemarivati šta im govore djeca, jer je baš u tom momentu žele razgovarati o potencijalnom nasilju nad njima”, kazala je djevojčica Amina iz Sarajeva.

Njen vršnjak Alen smatra da djeca nikada ne smiju otkrivati identitet nepoznatim osobama niti razgovarati o ličnim stvarima.

“Ukoliko bih primijetio da nekog od mojih drugara trpi nasilje, svakako bih mu rekao da odmah prijavi roditeljima ili nastavnicima”, rekao je Alen.

Eneid Hasanović iz Federalne uprave policije kazao je da ta institucija radi na sprječavanju zlostavljanja djece u digitalnom okruženju kroz istražne radnje iz svoje nadležnosti, te preventivno kroz obuke djece u saradnji s nevladinim sektorom.

Prema podacima UNICEF-a, Bosna i Hercegovina nema jedinstveni registar o djeci žrtvama nasilja. Istraživanje UNICEF- a u periodu 2010.-2011. godine, pokazuje da je 55 posto djece uzrasta od 2-14 godina doživjelo fizičko kažnjavanje ili psihološku agresiju u kući. Također, mnoga djeca u BiH doživljavaju zanemarivanje, nasilje u porodici i vršnjačko nasilje. U posljednje vrijeme, učestalijim korištenjem društvenih mreža, prisutno je nasilje na internetu, kao što su seksualna eksploatacija i zlostavljanje djece na internetu. Nakon stupanja na snagu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, 2013. godine, broj prijavljenih slučajeva nasilja je porastao.

Kontroverzni eksperiment britanskih naučnika zbog bržeg razvoja vakcine

Small bottles labeled with a "Vaccine COVID-19"

Britanski istraživači se pripremaju da započnu kontroverzni eksperiment u kome će zaraziti zdrave dobrovoljce korona virusom kako bi bolje proučili bolest u nadi da će tako ubrzati razvoj vakcine.

Pristup, koji se naziva studija izazova, je rizičan, ali zagovornici kažu da može brže da donese rezultate u odnosu na standardno istraživanje.

Vlada Velike Britanije je najavila da će u studiju uložiti 33,6 miliona funti.

Imperial Koledž London saopštio je u utorak da će se studija, koja uključuje zdrave dobrovoljce između 18 i 30 godina, sprovesti u partnerstvu sa Odjeljenjem za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju, "Royal Free London NHS Foundation Trust and hVivo", kompanijom koja ima iskustva u sprovođenju testiranja.

"Namjerno zaražavanje dobrovoljaca poznatim ljudskim patogenom nikada se ne preduzima olako", rekao je profesor Peter Openshaw, suistraživač studije, ali je naveo da takve studije omogućavaju izuzetno bitne informacije o bolesti.

U prvoj fazi studije, istraživači će težiti da utvrde najmanji nivo izloženosti potreban za izazivanje bolesti. Zatim će koristiti isti model izazova da prouče kako potencijalne vakcine djeluju u tijelu, imunološki odgovor tijela i potencijalne tretmane.

BiH: Rekordnih 728 novozaraženih korona virusom, 20 osoba preminulo

Ilustracija

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je preminulo 20 osoba zbog posljedica COVID-19 bolesti, dok su entitetski zavodi zabilježili 728 novih slučajeva zaraze korona virusom. Ovo je najveći broj novozaraženih od početka pandemije. 

Šesnaest smrtnih slučajeva prijavljeno je Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH. Iz te institucije saopštavaju da je u posljednja 24 sata testirano više od hiljadu i sedamsto uzoraka, a da je virus korona pronađen kod 473 osobe.

“Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH. Do sada je testirano ukupno 184.117 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 22.967 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 17.759 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 103 pacijenta. Trenutno je aktivan 4.555 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2”, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u utorak.

Dodaje se da su na području Federacije BiH umrle ukupno 653 osobe.

U Republici Srpskoj (RS) u posljednja 24 časa virus korona potvrđen je kod 245 osoba od 817 testiranih laboratorijskih uzoraka, a četiri osobe su umrle saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je u utorak na konferenciji za novinare da su zbog pogoršane epidemiološke situacije smanjeni kapaciteti zdravstvenih ustanova.

Zeljković je upozorio da se očekuje povećanje broja pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Dodao je da je Institut dobio zadatak da pripremi set mjera te naveo da lokalne zajednice mogu da donesu restriktivnije mjere u odnosu na nivo RS-a.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 12.057 slučajeva virusa korona, a preminule su 343 osobe.

U Distriktu Brčko u posljednja 24 časa, otkriveno je novih deset slučajeva zaraze.

Trump kritički o doktoru Fauciju

Anthony Fauci i predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je doktora Anthonyja Faucija, člana državnog tima za borbu protiv koronavirusa i direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Fauči je katastrofa. Da sam ga slušao imali bismo 500.000 mrtvih”, rekao je Trump, aludirajući na broj umrlih građana od posljedica koronavirusa, tokom razgovora sa zaposlenima svoje predsjedničke kampanje kome su mediji bili pozvani da prisustvuju.

Govoreći u Los Angelesu, uoči dva skupa zakazana u državi Arizona, Trump je rekao da je građanima dosta restrikcija zbog pandemije.

Ljudi kažu – štagod, samo nas ostavi na miru. Dosta im je svega. Dosadilo im je da slušaju Faucija i sve te idiote”, rekao je Trump na čijim predizbornim skupovima se okupljaju građani koji ne nose zaštitne maske - mahom ne primjenjujući i preporuke o fizičkom distanciranju koje preporučuju Fauci i drugi zdravstveni stručnjaci.

Trump je, međutim, u razgovoru dodao i da je Fauci, kako se izrazio, prijatan momak.

Prisutan je 500 godina”, rekao je Trump.

Doktor Fauci – jedan je od najcijenjenijih naučnika i stručnjaka u Sjedinjenim Državama. Bio je u službi tokom vlasti republikanske i demokratske adnimistracije. Direktor je Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984. godine.

Fauci je izrazio javno nezadovoljstvo načinom na koji je citiran u predizbornom spotu Trumpove kampanje – rekavši televiziji CBS u emisiji “60 minuta” da niije iznenađen što je predsjednik Trump obolio od koronavirusa.

Predsjednik Trump i doktor Fauci član Radne grupe za koronavirus Bijele kuće, tokom pandemije su iznosili različite i nesaglasne stavove o načinima za suočavanje sa pandemijom COVID-19.

Predsjednik Sjedinjenih Država i prva dama preležali su COVID-19. Oboje su objavili da su, nakon liječenja, testovi pokazali da virus više nije prisutan u njihovom organizmu. Melania Trump je u objavi na interent stranici Bijele kuće ukazala da je od COVID-19 bio bolestan i njihov sin Barron – koji se, u međuvremenu, uspješno oporavio.

Ukupan broj oboljelih u svijetu od koronavirusa, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, premašio je četrdeset miliona. Prema istom izvoru, najveći broj oboljelih u svijetu zabilježen je u Sjedinjenim Državama, više od osam miliona i 200.000 građana. Isto važi i za broj žrtava - koji je premašio 220.000.

Sjedinjene Države optužile šest ruskih oficira za hakovanje

U optužnici je opisan širok spektar političkih, finansijskih i sportskih meta hakovanja (Foto: www.justice.gov)

Američki Sekretarijat za pravosuđe otpečatio je optužnicu protiv šest aktuelnih i bivših ruskih vojnih oficira koje tereti da su hakovanjem računara pokušali da ometaju izbore u Francuskoj, održavanje Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, kao i američke bolnice i kompanije.

U optužnici, ukazuje Sekretarijat za pravosuđe, opisan je širok spektar političkih, finansijskih i sportskih meta hakovanja, izvijestila je agencija AP.

Nijedna država nije tako zlonamjerno i neodgovorno zloupotrijebila svoje cyber sposobnosti kao Rusija. Bezobzirno uzrokujući neviđenu kolateralnu štetu da bi ostvarila male taktičke prednosti“, rekao je John Demers, pomoćnik državnog tužioca i najviši bezbjednosni zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe.

Optužnica bivše oficire Glavne obavještajne uprave Rusije (GRU), odnosno ruske tajne policije, tereti za napade na ukrajinsku električnu mrežu, pokušaj hakovanja, koji bi rezultirao curenjem podataka, usmjeren na političku partiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uoči izbora 2017. godine, kao i da spriječi istragu trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Londonu marta 2018.

Dokument od 50 stranica, podignuta pred federalnim sudom u Pittsburghu, usredsređen je na napade čiji je cilj prema tvrdnjama tužioca promocija ruskih geopolitičkih ciljeva. Među njima su i cyber napadi na Zimske olimpijske igre 2018. u Južnoj Koreji na kojima je, zbog doping afere, bilo zabranjeno učešće ruskim sportistima.

Optužnicom nije obuhvaćen period miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. – iako su optuženi dio iste vojno-obavještajne jedinice za koju tužioci navode da se miješala u taj izborni proces hakovanjem mail adresa članova Demokratske stranke.

Bivši specijalni tužilac Robert Mueller zaključio je izvještaju podnijetom 2019. da se Rusija miješala u izbore hakovanjem i tajnim kampanjama na društvenim mrežama i da je Trumpova kampanja prihvatila tu pomoć i očekivala da će imati koristi od nje. Međutim, Mueller nije optužio ni jednog Trampovog saradnika za zavjeru sa Rusima.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG