Linkovi

Vijesti

Ankete: Biden i Sanders vode

Sanders i Biden u demokratskoj debati u Houstonu, 12. septembar 2019. Foto: AP Photo/David J. Phillip

Američki senator Bernie Sanders i bivši potpredsjednik Joe Biden imaju najviše izgleda da osvoje nominaciju Demokratske stranke za kandidata za predsjedničke izbore, sudeći po anketama, objavljenim nekoliko dana prije prvog glasanja. 

Glasovi u Iowi podijeljeni su između ova dva kandidata, sa 26% za Sandersa, 25% za Bidena, prema anketi američke televizije CBS.

Peter Buttigieg​, nekadašnji gradonačelnik South Benda u Indiani, ima 22 odsto glasova.

Prema istraživanju Washington Posta i televizije ABC, Biden vodi sa 32% glasova, iza njega je Sanders sa 23 odsto.

Senatorka Elizabeth Warren, prema tom istraživanju, osvojila bi 12%.

Demokratski kandidati fokusirani su na prvo glasanje za predsjedničke izbore u Iowi 3. februara, gdje će se birači na stranačkim skupovima, izjašanjavati o kandidatima za predsjedničke izbore.

See all News Updates of the Day

Trump preinačio zatvorsku kaznu Rodu Blagojeviću

Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević

Predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da je preinačio zatvorsku kaznu Rodu Blagojeviću, bivšem demokratskom guverneru Ilinoisa osuđenom za korupciju, između ostalog i zbog pokušaja da proda mjesto u Senatu, upražnjeno poslije izbora Baraka Obame za predsjednika SAD.

Blagojević, koji je 2010. godine učestvovao u Trumpovom reality programu "Šegrt" dok je čekao na suđenje, služio je 14-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđen za prevaru, iznuđivanje i primanje mita dok je bio na položaju guvernera

"To je bila užasno snažna, smiješna kazna. Odslužio je osam godina u zatvoru, To je predugo vremena", rekao je Trump koji je više puta javno govorio da je kazna izrečena Blagojeviću "nefer".

Trumpova odluka znači da bi Blagojević bio pušten iz zatvore četiri godine prije nego što bi imao pravo na uslovnu slobodu 2024. godine, prenosi Nacionalni javni radio (NPR). Agencija AP, pozivajući se na osobu blisku Blagojeviću, prenosi da se očekuje da bivši guverner Ilinoisa izađe iz zatvora.

Vrhovni sud je 2018. godine odbacio Blagojevićev zahtjev da mu se smanji kazna.

Blagojević je smijenjen s položaja 2009. godine nakon što je optužen da je pokušao da proda ili da trguje mjestom u Senatu, koje je Obama upraznio kada je pobijedio na predsjedničkim izborima 2008. godine.

Rod Blagojević je tvrdio da je žrtva politički motivisanog krivičnog procesa koji su vodile federalne službe za sprovođenje zakona. Slične optužbe na račun federalnih organa iznosi i sam Trump.

"Pojedini u Sekretarijatu za pravosuđe i Federalnom istražnom birou zloupotrebljavaju položaj da bi kriminalizovali redovnu praksu u politici i vladi", napisao je bivši guverner Ilinoisa u autorskom člansku za dnevnik Wall Street Journal u maju 2018. godine.

Trump je u utorak, između ostalih, pomilovao i bivšeg vlasnika NFL tima San Francisko 49ers Edvarda Debartola mlađeg, osuđenog u kockarskom skandalu 1998. godine.

Grenel demantovao da su SAD otvorene za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za mirovne pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel. (Foto: Glas Amerike)

Specijalni izaslanik predsjednika SAD Ričard Grenel demantovao je u srijedu vijest da su Sjedinjene Američke Države i dalje otvorene za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova.

"Lažna vijest. Nikada me niste zvali niti mi pisali da biste me ovo pitali. Ja sam za ono o čemu su strane saglasne - fokusiran sam na ekonomski razvoj, ne za politiku", tvitovao je Grenel:

Američki izaslanik time je demantovao tekst EU Observera u kome se kaže da SAD ne žele da isključe mogućnost razmjene teritorija između Kosova i Srbije, uprkos tome što se Njemačka tome protivi.

Dragan Mektić predložio zakon o prestanku mandata trenutnog saziva VSTV-a

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

Državni poslanik Dragan Mektić uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o prestanku mandata kompletnog saziva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrdio je on za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH naveo je u svom prijedlogu da mandat članovima VSTV-a treba prestati 15. juna 2020. godine, a da nove članove Vijeća nadležni organi izaberu najkasnije do 8. jula.

Ovaj prijedlog zakona, o kome je vijest objavio portal Klix, Mektić je za BIRN BiH obrazložio riječima da sadašnji saziv VSTV-a ne radi svoj posao, te da su njegovi članovi potpuno zaslužni što građani nemaju povjerenja u pravosuđe.

“Moj prijedlog je logičan potez zbog nefunkcionalnosti VSTV-a. Zbog njegovih članova mi nemamo borbe protiv kriminala, korupcije, terorizma. U ovoj zemlji, zahvaljujući VSTV-u, nema vladavine prava. Sve je zahvatio nepotizam i korupcija, a VSTV je izgubio sve vrste legitimiteta”, kaže Mektić za BIRN BiH.

Dragan Mektić
Dragan Mektić

Obrazlažući svoj zahtjev u pisanoj formi, Mektić je naveo nekoliko primjera koji su obilježili domaće pravosuđe u protekloj godini. Jedna od njih je i afera “Potkivanje”, koja je pokrenuta nakon što je magazin Žurnal objavio video razgovora između predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i Nermina Aleševića.

“Ogromno nepovjerenje građana u pravosuđe je zbog afera članova i rukovodstva VSTV-a. Osim afere ‘Potkivanje’, mi imamo na djelu predsjednika Tegeltiju koji se javno bavi politikom i pokazuje da je pod političkim uticajem. Sve je zrelo da napravimo jedan reset sistema kada je u pitanju uspostava pravne države i vladavine zakona”, kaže Mektić, bivši državni ministar sigurnosti koji je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kojima je pričinjena šteta veća od 240.000 KM.

Milan Tegeltija za BIRN BiH kaže kako Mektić ima pravo da podnosi inicijative u Parlamentu, ali nije želio komentarisati njegove navode i razloge.

“Nemam nikakav komentar na njegovu zakonsku inicijativu jer on, kao poslanik, ima pravo da podnosi kakve god želi inicijative u Parlamentu. Kada je u pitanju spominjanje mene lično, gospodin Mektić svojim riječima i potezima može da govori samo o sebi, a baš ništa o meni. Prema tome, nemam namjeru da se na bilo koji način upuštam u ličnu javnu polemiku sa ljudima kao što je gospodin Mektić”, kaže Tegeltija.

Mektić se u svom prijedlogu zakona pozvao i na izvještaj o stanju pravosuđa u BiH, koji je nedavno u Bruxellesu, Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima Bosne i Hercegovine predstavio pravni stručnjak Reinhard Priebe.

“Priebeov izvještaj je pokazatelj da VSTV u ovom sazivu ništa ne radi na uspostavi pravnog sistema i države, i krajnje je vrijeme da se maknu”, kaže Mektić.

Kao jedan od zaključaka izvještaja navodi se potreba za temeljitom reformom VSTV-a i “drastična promjena ponašanja”. U izvještaju se navodi kako se VSTV smatra faktorom koji ne snosi odgovornost “u rukama osoba koje služe interesima mreže političkih patronata i uticaja”.

“Kao središnja institucija koja treba osigurati nezavisnost i funkcionisanje bosanskohercegovačkog pravosuđa, pravni okvir i funkcionalnost VSTV-a trebaju biti značajno unaprijeđeni, kako bi bolje služili interesima pravosuđa i građana”, navodi se u zaključcima Priebeovog izvještaja.

Članovi VSTV-a imaju pravo na najviše dva mandata, a nekima od njih ove godine ti mandati ističu. Potpredsjednici Ružici Jukić drugi mandat ističe 1. juna, a drugoj potpredsjednici Jadranki Lokmić-Misirači u novembru 2020., dok ove godine prvi mandati u Vijeću ističu i Milijani Buhi i Moniki Mijić, pokazuju podaci sa zvanične stranice VSTV-a.

Jukićeva nije odmah odgovorila na pozive BIRN-a BiH za komentar Mektićeve inicijative.

Trump traži da se odbace svi slučajevi povezani sa Muellerovom istragom

Predsjednik SAD Donald Trump

Predsjednik Donald Trump u utorak je zatražio da se "odbace" svi slučajevi koji su rezultat istrage specijalnog tužioca Roberta Malera o miješanju Rusije u američke izbore, a nagovijestio je i da bi mogao da podnese tužbu tim povodom.

Trump se oglasio nekoliko sati uoči telefonskih konsultacija advokata Trumpovog dugogodišnjeg prijatelja i bivšeg savjetnika Rodžera Stonea i tužilaca u slučaju koji se vodi protiv njega.

Stoun je proglašen krivim po sedam tačaka optužnice, za laganje Kongresu, opstrukciju i uticaj na svjedoke. ​

Tužioci su prvobitno tražili da se Stoun osudi na zatvorsku kaznu od 7 do 9 godina, što je Trump javno kritikovao, nakon čega je Sekretarijat za pravosuđe tražio da se preporučena kazna smanji.

Četvoro tužilaca je iz protesta napustilo slučaj Rodžera Stouna, a jedan je napustio Sekretarijat za pravosuđe. ​

"Sve što ima veze sa ovom lažnom istragom ima veliku mrlju i trebalo bi da bude odbačeno. Da nisam predsjednik, tužio bih sve svugdje. Možda i hoću", tvitovao je Trump.

Na pitanje da prokomentariše Trumpove tvitove, njegova portparolka Stefani Grišam je za televiziju Fox News govorila o navodnoj korupciji i dovela u pitanje nepristrasnost porote u slučaju protiv Stonea. "Očigledno je da je on nezadovoljan i ko zna šta će uraditi", rekla je Grišam.

Stoun je među nekoliko bivših Trumpovih saradnika koji su optuženi u okviru Malerove istrage i jedan od rijetkih koji je odlučio da se ne izjasni krivim, već da mu bude suđeno.

Trump je o Malerovoj istrazi tvitovao nekoliko dana nakon što je sekretar za pravosuđe Vilijam Bar rekao je da mu Trumpovi tvitovi onemogućavaju da radi svoj posao.

Više od dvije hiljade bivših zvaničnika Sekretarijata za pravosuđe je u pismu u ponedleljak kritikovalo Barove i Trumpove poteze u slučaju Rodžera Stouna i zatražilo ostavku sekretara za pravosuđe.

Amerikanci sa kruzera vratili se kući u novi karantin

Autobusi sa američkim putnicima napuštaju terminal u Jokohami, 17. februar 2020

Više od 300 Amerikanaca, koji su evakuisani sa kruzera Dajmond princes u Japanu, doputovalo je u Sjedinjene Države. Među njima je i 14-oro koji su pozitivni na koronavirus. Putnici su po dolasku u Ameriku odmah stavljeni u dvonedjeljni karantin.

Dva aviona sa stotinama putnika evakusanih sa kruzera Dajmond princes sletjela su u dvije vojne vazduhoplovne baze u Americi - u Teksasu i Kaliforniji.

Putnike su dočekale ekipe u zaštitnim odijelima, a zatim su odvedeni u dvonedeljni karantin.

Američki zvaničnici prethodno su saopštili da neće evakusati više od 40 Amerikanca sa simptomima koronavirusa i da će oni ostati da se liječe u Japanu.

Međutim, putnicima kojima je u poslednjem trenutku utvrđeno da su zaraženi novim virusom ipak je dozvoljeno da se ukrcaju u avione, gdje su držani u izolaciji.

Putnici koji su ostali na kruzeru “Dajmond princes” koji je usidren u japanskoj luci Jokohama, biće u karantinu još dvije nedjelje. Amerikanac Metju Smit kaže da nema problema sa tim planovima.

“Imali smo povjerenja u karantin koji su uveli japanski zvaničnici i bili smo nezadovoljni zato što su američki planovi to poremetili”.

Stejt department saopštio je u ponedjeljak da prati stanje 60 američkih državljana u Japanu.

Na brodu se od koronavirusa razboljelo najmanje 450 ljudi od 3.700 putnika i članova posade – što je najveći broj slučajeva zaraze na jednom mjestu, van kontinentalne Kine.

Drugom kruzeru, “Vesterdamu” dozvoljeno je da iskrca više od 2.200 putnika i članova posade u Kambodžu.

Međutim, 83-godišnja putnica iz Amerike bila je pozitivna na koronavirus po dolasku u Maleziju.

Zvaničnici i eksperti zbog toga pokušavaju da uđu u trag više od 100 ljudi koji su već napustili zemlju.

Epidemija koronavirusa do sada je odnijela 1.770 života u Kini i pet u drugim zemljama, dok je oboljelo više od 70.500.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG