Linkovi

UN: Rusija počinila brojne ratne zločine u Ukrajini


ARHIVA - Ukrajinski vojnici sklanjaju posmrtne ostatke ubijenih civila u Buči, 5. april 2022.(Foto: AP/Felipe Dana)
ARHIVA - Ukrajinski vojnici sklanjaju posmrtne ostatke ubijenih civila u Buči, 5. april 2022.(Foto: AP/Felipe Dana)

Rusija je počinila brojne zločine u Ukrajini kao što su ubistva civila, mučenje i deportacija djece, navodi se u izvještaju istražnog tijela Ujedinjenih nacija, koji je objavljen u četvrtak.

Izvještaj, zasnovan na razgovorima sa više od 500 osoba, satelitskim snimcima i obilascima pritvora i grobnica, objavljen je u trenutku kada se očekuje da Međunarodni krivični sud u Hagu zatraži hapšenje ruskih zvaničnika zbog prinudne deportacije djece u Ukrajini i napada na civilnu infrastrukturu.

Nezavisna međunarodna komisija za istragu o Ukrajini navela je da su ruske snage izvele "nasumične i disproporcionalne" napade na Ukrajinu, da su pribjegavale mučenju, ubijale civile van ratišta i da nisu preduzele mjere da zaštite ukrajinsko stanovništvo.

"Ruske vlasti su odgovorne za brojna kršenja humanitarnog prava i međunarodnih zakona o ljudskim pravima, uz brojne ratne zločine", navodi se u izvještaju.

U dokumentima se iznose detalji metoda mučenja u ruskim pritvorima gdje su žrtve bile podvrgnute električnim škovima vojnim telefonom - što je poznato kao "poziv (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu - ili vješane sa plafona.

Šef komisije Erik Mose rekao je novinarima da tokom istrage nisu pronađeni dokazi da je u Ukrajini počinjen genocid. Dodao je da je njegov tim pratio dokaze i da je bilo "nekih aspekata koji bi mogli da pokrenu pitanja" o mogućem genocidu.

Rusija demantuje optužbe da je odgovorna za zvjerstva ili da napada civile u Ukrajini.

Dolazi era suđenja za ruske ratne zločine
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG