Linkovi

Ukrajina optužila ruske snajperiste za zlostavljanje djeteta, grupno silovanje majke


Skeniranje dokumenta sa postrojbom od 12 ruskih vojnika osumnjičenih za seksualno nasilje u okrugu Brovary na periferiji Kijeva
Skeniranje dokumenta sa postrojbom od 12 ruskih vojnika osumnjičenih za seksualno nasilje u okrugu Brovary na periferiji Kijeva

Ukrajina je optužila dva ruska vojnika da su seksualno napali četverogodišnju djevojčicu i grupno silovali njenu majku na nišanu pred njenim ocem, u sklopu široko rasprostranjenih navoda o zlostavljanju tokom više od godinu dana duge invazije.

Prema dosijeima ukrajinskog tužilaštva koje je Reuters vidio, incidenti su bili među nizom seksualnih zločina koje su ruski vojnici 15. motorizovane brigade počinili u četiri kuće okruga Brovary u blizini glavnog grada Kijeva u martu 2022.

Rusko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar. Brojevi telefona za brigadu nisu bili u funkciji. Dva službenika u garnizonu Samara, čiji je sastavni dio brigada, rekli su da nisu mogli dati kontakte za jedinicu kada ih je kontaktirao Reuters, a jedan je rekao da su povjerljivi.

Tokom neuspjelog pokušaja Moskve da zauzme Kijev nakon invazije 24. februara, vojnici su ušli u Brovary nekoliko dana kasnije, pljačkajući i koristeći seksualno nasilje kao namjernu taktiku za terorisanje stanovništva, rekli su ukrajinski tužioci.

“Oni su prethodno izdvojili žene, uskladili njihove akcije i njihove uloge”, rekli su tužioci, čiji su dokumenti iz 2022. zasnovani na razgovorima sa svjedocima i preživjelima.

Većina navodnih zločina dogodila se 13. marta, kada su vojnici "u alkoholiziranom stanju upali u dvorište kuće u kojoj je živjela mlada porodica", navode tužioci.

Otac je pretučen metalnim loncem, a zatim primoran da kleči dok je njegova žena grupno silovana. Jedan od vojnika rekao je četverogodišnjoj djevojčici da će je "učiniti ženom" prije nego što je zlostavljana, stoji u dokumentima.

Porodica je preživjela, iako su tužioci rekli da istražuju dodatne zločine na tom području, uključujući ubistva u istom periodu.

Vlada predsjednika Vladimira Putina, koja kaže da se bori protiv "neonacista" koje podržava Zapad u Ukrajini, više puta je negirala navode o zločinima. Takođe je negirao da su njeni vojni komandanti svjesni seksualnog nasilja od strane vojnika.

Obojica su bili snajperisti, u dobi od 32 i 28 godina, navodi se u dosijeima, dodajući da je prvi poginuo dok se mlađi, po imenu Jevgenij Černoknižnij, vratio u Rusiju.

Kada je Reuters zatražio identitet oba vojnika, tužioci su naveli samo ime mlađeg muškarca. Kada je Reuters pozvao broj u online bazama podataka za njega, osoba koja je rekla da je on Černoknižnijev brat rekla je da je preminuo.

"Umro je. Nema šanse da ga se dočepaš", rekao je čovjek plačući. "To je sve što mogu reći."

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi njegovu tvrdnju.

RASTUĆE OPTUŽBE

Dvojica snajperista bili su među šestoricom osumnjičenih optuženih za napade u Brovaryma, za koje tužioci kažu da je jedna od najopsežnijih istraga seksualnog zlostavljanja od invazije.

Nakon navodnog napada na devojčicu i njene roditelje, dvojica vojnika su ušla u kuću jednog starijeg para u susjedstvu, gdje su ih tukli, rekli su tužioci, silujući i 41-godišnju trudnicu i 17-godišnju devojku. .

Na drugoj lokaciji gdje je živjelo nekoliko porodica, vojnici su sve natjerali u kuhinju i grupno silovali 15-godišnju djevojčicu i njenu majku, rekli su.

Sve žrtve su preživjele, kazali su tužioci, te im je pružena psihološka i medicinska pomoć.

U toku je pretpretresna istraga o mogućoj ulozi nadređenih zvaničnika u napadima u Brovaryma, rekli su tužioci, u slučaju koji povećava broj navoda o sistematskom seksualnom zlostavljanju od strane ruskih vojnika.

Ured glavnog tužioca Ukrajine saopćio je da istražuje više od 71.000 izvještaja o ratnim zločinima koji su primljeni otkako je Rusija poslala desetine hiljada vojnika preko granice.

Ukrajinski istražitelji znaju da je vjerovatnoća pronalaska i kažnjavanja osumnjičenih mala i potencijalna suđenja bi uglavnom bila u odsustvu, ali postoje i međunarodni napori da se procesuiraju ratni zločini, uključujući i Međunarodni krivični sud.

Iako je malo vjerovatno da će Moskva predati osumnjičene, svako ko je osuđen u odsustvu može biti stavljen na međunarodne liste, što bi otežalo putovanje.

Rusija je takođe optužila ukrajinske snage za ratne zločine, uključujući pogubljenje 10 ratnih zarobljenika.

Misija UN-a za praćenje ljudskih prava u Ukrajini saopštila je da je većina desetina optužbi za seksualno nasilje usmjerena na rusku vojsku.

Do sada su ukrajinski tužioci osudili 26 Rusa za ratne zločine - neke ratne zarobljenike, neke u odsustvu - od kojih je jedan bio za silovanje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG