Linkovi

Rusija, Ukrajina bore se za Bakhmut; ICC traži naloge za hapšenje za ratne zločine


Ukrajinski pripadnik kod haubice M119 na liniji fronta u blizini Bakhmuta
Ukrajinski pripadnik kod haubice M119 na liniji fronta u blizini Bakhmuta

Budućnost Ukrajine zavisi od ishoda bitaka na istoku, uključujući Bakhmut i oko njega, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, a obje strane opisuju brutalne borbe u tom malom gradu dok Rusija intenzivira zimsku kampanju da ga zauzme.

Srušeni rudarski grad Bakhmut postao je žarište ruske invazije, a višemjesečna borba za njega postala je najkrvavija pješadijska bitka u Evropi od Drugog svjetskog rata.

„Vrlo je teško na istoku – veoma bolno“, rekao je Zelenski u video obraćanju u ponedeljak koje je držao svake noći otkako je Rusija započela svoju invaziju prije više od godinu dana.

"Moramo uništiti neprijateljsku vojnu moć. I uništićemo je", dodao je on.

Odvojeno, očekuje se da će Međunarodni krivični sud (ICC) tražiti hapšenje ruskih zvaničnika zbog nasilnog deportovanja djece iz Ukrajine i napada na civilnu infrastrukturu u prvom međunarodnom predmetu ratnih zločina koji proizlazi iz invazije, rekao je izvor za Reuters.

Rusija bi sigurno odbacila naloge za hapšenje svojih zvaničnika, ali međunarodno krivično gonjenje za ratne zločine moglo bi produbiti njenu diplomatsku izolaciju zbog kampanje koja je ubila hiljade civila i protjerala milione iz njihovih domova.

Rusija se, međutim, pojavila na pragu jednog dugo traženog diplomatskog proboja, a izvori su rekli Reutersu da bi kineski predsjednik Xi Jinping mogao posjetiti Rusiju već sljedeće sedmice.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjeve za komentar. Kremlj je rekao da još nema šta da objavi.

Na bojištu, ukrajinski vojnici su u ponedjeljak rekli da odbijaju napade u blizini Kremine, sjeverno od Bakhmuta.

U šumi nekih 8 km od fronta, topovi su tutnjali a eksplozije su neprestano odzvanjale u daljini.

Reporteri Reutersa vidjeli su vojnika koji je doveden sa fronta sa ranjenom nogom. Stabiliziran je u kombiju sa udlagom i tabletama protiv bolova prije nego što je odvezen u zdravstveni centar.

"Prije dvije ili tri sedmice borbe su bile na vrhuncu, ali su se malo smirile", rekao je Mihajlo Anest, 35-godišnji medicinar. "Ima mnogo artiljerijske i minobacačke vatre."

BAKHMUT KLANICA

Rovovsko ratovanje, koje obje strane opisuju kao mljevenje mesa, nanijelo je ogromne žrtve u Bakhmutu, u Donjecku, pri čemu su obje strane izvijestile da su stotine neprijateljskih vojnika ubijene.

Rusija je tokom proteklog dana izvela pet raketnih napada, 35 zračnih napada i 76 napada teškim raketnim salvo sistemima, uključujući civilnu infrastrukturu u regijama Sumy i Donjeck, saopštila je ukrajinska vojska rano u srijedu.

Ukrajinske snage odbile su napade na sedam naselja na frontu Bakhmut, dodaje se.

Rusija kaže da bi zauzimanje Bakhmuta otvorilo put za zauzimanje cijelog Donjecka, što je centralni ratni cilj. Ukrajina, koja je odlučila braniti Bakhmut umjesto da se povuče, kaže da će iscrpljivanje ruske vojske sada pomoći njenoj kasnijoj kontraofanzivi.

Ali nije svaki vojni analitičar uvjeren da je odbrana Bakhmuta najbolja strategija za Ukrajinu.

Ukrajina je pretrpjela gubitke među rezervama koje je namjeravala iskoristiti za kasniji napad na ruske snage, rekao je u intervjuu ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov. "Ovdje bismo mogli izgubiti sve što smo htjeli iskoristiti za te kontraofanzive."

'INSTRUMENT U RUKAMA ZAPADA'

Očekuje se da će MKS, koji je prošle godine pokrenuo istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, tražiti svoje prve potjernice protiv ruskih zvaničnika "u kratkom roku", rekao je izvor koji poznaje ovu stvar.

Nije jasno za koje ruske zvaničnike bi tužilac mogao tražiti naloge ili kada bi oni mogli biti izdati, ali bi mogli uključivati zločin genocida, rekao je izvor.

Tužilaštvo MKS-a je odbilo da komentariše. Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Konstantin Kosačov, potpredsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da MKS nema nadležnost nad Rusijom otkako je povukao svoju podršku 2016.

"MKS je instrument neokolonijalizma u rukama Zapada," rekao je on.

Rusija je odbacila prethodne optužbe da je nasilno preselila Ukrajince. U njemu se navodi da je odvela ukrajinsku djecu u Rusiju samo kao humanitarni napor da zaštiti siročad i djecu napuštenu u sukobu.

Ukrajina kaže da se hiljade deportovane djece usvajaju u ruske porodice, smještaju u kampove, daju ruske pasoše i odgajaju da odbacuju ukrajinsko državljanstvo.

Konvencija UN-a o genocidu definira "prisilno premještanje djece iz grupe u drugu grupu" kao jedno od pet djela koja se mogu krivično goniti kao genocid.

Odvojeno, ruska državna novinska agencija TASS izvijestila je da će ugovor o crnomorskom žitu automatski biti produžen nakon što istekne 18. marta, ako nema primjedbi uključenih strana.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG