Linkovi

Šefica UN za ljudska prava: Izraelski udari u Gazi možda ratni zločin


Raščišćavanje ruševina na mjestu zgrade uništene u 11-dnevnom ratu između Izraela i Hamasa, 27. maja 2021.
Raščišćavanje ruševina na mjestu zgrade uništene u 11-dnevnom ratu između Izraela i Hamasa, 27. maja 2021.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bačelet izjavila je u četvrtak da izraelski vazdušni udari na Gazu možda spadaju u ratne zločine, dok je ujedno naglasila da su raketni napadi Hamasa takođe predstavljali kršenje međunarodnog prava.

Bačelet je govorila na specijalnoj sednici Savjeta za ljudska prava UN, na zahtjev Organizacije islamske konferencije - grupe muslimanskih zemalja - koja traži međunarodnu istragu kršenja ljudskih prava u Izraelu, Gazi i Zapadnoj obali.

U komentarima koje je iznijela putem video linka iz svoje kancelarije u Ženevi, Bačelet je govorila o 11-dnevnom konfliktu koji je okončan prekidom vatre prošle nedjelje. Izjavila je da su, kada je sukob počeo, Hamas i druge oružane grupe ispalile baraž raketa prema Izraelu. Pošto ti napadi nisu pravili razliku između vojnih i civilnih ciljeva, oni predstavljaju "jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava."

ARHIVA - Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačelet na sednici Saveta bezbednosti za ljudska prava u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, 27. februara 2020.
ARHIVA - Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačelet na sednici Saveta bezbednosti za ljudska prava u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, 27. februara 2020.

Međutim, kako je dodala, Izrael je odgovorio intenzivnim vazdušnim udarima i granatiranjem sa mora što je dovelo do "velikog broja ubijenih i ranjenih civila". Navela je da su među izraelskim metama bile vladine zgrade, stambene zgrade, međunarodne humanitarne organizacije, medicinske ustanove i kancelarije medija.

Bačelet kaže da, dok Izrael tvrdi da su te zgrade koristile oružane grupe, još nije pružio dokaze za te tvrdnje.

Ukoliko se ustanovi da su napadi bili nesrazmjerni i da nisu bili usmjereni samo na vojne mete, takvi napadi bi mogli da predstavljaju ratne zločine", rekla je visoka komesarka UN za ljudska prava.

Na istom pretresu, izraelska ambasadorka u UN u Ženevi, Meirav Eilon Šahar, osudila je Hamas kao "džihadističku, genocidnu, terorističku organizaciju" i optužila je da koristi palestinske civile kao živi štit da bi sakrila svoje rakete. Izjavila je da svaka raketa ispaljena na Izrael iz Gaze "predstavlja jedan ratni zločin."

Izrael je optužio Savjet za ljudska prava UN za predrasude protiv jevrejske države.

Bačelet je izjavila da je njena kancelarija potvrdila pogibiju 270 Palestinaca u Gazi, Zapadnoj Obali i istočnom Jerusalimu, među kojima 68 djece, za vrijeme nasilja ovog mjeseca. Većina je poginula u Gazi. Hamasove rakete usmrtile su najmanje 10 ljudi u Izraelu.

Stanovnici Ramat Gana u Izraelu prolaze pored stambene zgrade koju je pogodila raketa ispaljena iz pojasa Gaze, 21. maja 2021.
Stanovnici Ramat Gana u Izraelu prolaze pored stambene zgrade koju je pogodila raketa ispaljena iz pojasa Gaze, 21. maja 2021.

Ujedinjene nacije su takođe uputile humanitarni apel za izdvajanje 95 miliona dolara da bi se dostavila pomoć milion Palestinaca, prevashodno u Gazi, u naredna tri mjeseca.

Humanitarna koordinatorka UN za okupirane palestinske teritorije Lin Hejstings rekla je novinarima da je šteta nanijeta civilnoj infrastrukturi veoma velika i da uključuje 58 škola, šest bolnica i 258 stambenih i komercijalnihi zgrada. Takođe postoji povećan potreba za psiho-socijalnom podrškom i drugim oblicima pomoći.

Američki državni sekretar Antony Blinken ove nedjelje je okončao posjetu Bliskom istoku, čiji je cilj bio učvršćivanje prekida vatre, i obećao je pomoć Palestincima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG