Linkovi

Ukrajinski predsjednik zatražio podršku NATO-a u sporu sa Rusijom


Ukrajinski brodovi koje je nedavno zaposjela ruska bezbjednosna služba FSB, usidreni u luci Kerč, na Krimu, 28. novembra 2018.
Ukrajinski brodovi koje je nedavno zaposjela ruska bezbjednosna služba FSB, usidreni u luci Kerč, na Krimu, 28. novembra 2018.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je od NATO saveznika da pošalju ratne brodove u Azovsko more kako bi pomogli njegovoj zemlji i "obezbjedili sigurnost" uslijed tenzija sa Rusijom.

Porošenkove komentare prenio je u četvrtak u njemački list Bild.

Takođe u četvrtak, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi mogao da bude moderator između Ukrajine i Rusije.

On je telefonom razgovarao sa liderima obje zemlje i rekao da bi mogao da nastavi raspravu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i predsjednikom SAD Donaldom Trumpom na samitu G-20 u Argentini.​

Lokacije Kreičkog moreuza i mosta preko njega, koji povezuje Rusiju i Krim.
Lokacije Kreičkog moreuza i mosta preko njega, koji povezuje Rusiju i Krim.

Ruske snage zauzele su tri ukrajinska broda i njihove posade, kada su Ukrajinci pokušali u nedjelju da se probiju kroz Kerčki moreuz ka ukrajinskoj luci Mariupol, u Azovskom moru.

Ukrajina je saopštila da je Rusija upotrijebila tanker kako bi blokirala ulaz u Kerčki moreuz, koji je u skladu sa sporazumom zajednička teritorija. Rusija je saopštila da su ukrajinska plovila ilegalno ušla u njene teritorijalne vode.

Putin okrivljuje Porošenka

Putin je u srijedu optužio Porošenka za incident, tvrdeći da je to pokušaj Porošenka da podigne svoje šanse za reizbor naredne godine.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predsjedava sastankon Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu u Kijevu, Ukrajina, 26. novembra 2018.
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predsjedava sastankon Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu u Kijevu, Ukrajina, 26. novembra 2018.

Ukrajina je uvela ratno stanje u nekim svojim pograničnim oblastima kao odgovor na incident i uz sve veći broj evropskih zemalja zatražila od zapadnih saveznika da uvedu dodatne sankcije Moskvi.

Porošenko je rekao da će ratno stanje pomoći "ojačanju ukrajinskih odbrambenih sposobnosti usled pojačane agresije i, prema međunarodnom pravu, čiste agresije Ruske Federacije". On je zatražio od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i brodove.

Izaslanik SAD

Specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu, Kurt Volker, rekao je novinarima u Berlinu u srijedu da vjeruje u tvrdnje Kijeva da su brodovi operisali u skladu sa globalnim pomorskim pravilima.

Volker je rekao da su se ukrajinski brodovi vraćali iz Odese "kada su ruski brodovi krenuli u potjeru za njima i napali ih".

Ukrajinski zvaničnici objavili su ono za šta tvrde da je tačna lokacija na kojoj su se njihovi brodovi našli pod vatrom.

Volker je rekao da nije primio nezavisnu američku potvrdu ukrajinskih informacija, ali da vjeruje da su "podaci koje su ponudili Ukrajinci sasvim čisti".

Anektiran Krim

Rusija je anektirala poluostrvo Krim u martu 2014., tvrdeći da je ruska većina tamo pod prijetnjom ukrajinske vlade. Mjesec dana kasnije, podstakla je pobunu proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. Taj konflikt i dalje je u toku, a do danas je odnio više od 10.000 života.

Ukrajina i Zapad učestalo optužuju Rusiju za podgrijavanje konflikta kroz snabdijevanje pobunjeničkih snaga oružjem i kro drugu podršku, što su optužbe koje Moskva odbija, uprkos snažnim dokazima koji pokazuju suprotno.

XS
SM
MD
LG