Linkovi

Ukrajina od Rusije zahtijeva oslobađanje mornara i brodova


Zaplijnjeni ukrajinski brodovi - patrolni brod i remorker - u luci u Kerču, na poluostrvu Krim, 26. movembra 2018.
Zaplijnjeni ukrajinski brodovi - patrolni brod i remorker - u luci u Kerču, na poluostrvu Krim, 26. movembra 2018.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zahtijevao je u ponedjeljak od Rusije momentalno oslobađanje ukrajinskih mornara i brodova koji su zaplijenjeni u Crnom moru.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov optužio je Ukrajinu zbog kršenja međunarodnih normi kroz "opasne metode koje su stvorile prijetnje i rizike po normalno kretanje brodova u toj oblasti".

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće hitan sastanak povodom situacije, kao dio napora da se spriječi eskalacija.

Porošenko je rekao u ponedjeljak da želi da proglasi ratno stanje kako bi "ojačao odbrambene sposobnosti Ukrajine, uslijed pojačane agresije i - po međunarodnom pravu - hladnog akta agresije od Ruske Federacije". Dodao je da Ukrajina namjerava da "nastavi da poštuje međunarodne obaveze".

Rusija je otvorila vatru na dva ukrajinska broda i svojim brodom udarila u treće ukrajinsko plovilo na Crnom moru u nedjelju, nakon čega je zauzela dva ukrajinska broda optužujući ih da su ilegalno ušli u njene teritorijalne vode.

Ukrajinski zvaničnici kažu da je najmanje šest mornara ranjeno i odbijaju navode da je urađeno išta pogrešno, optužujući Rusiju za vojnu agresiju.

"Takve akcije predstavljaju prijetnju po bezbjednost svih zemalja u crnomorskoj oblasti i zbog toga zahtevaju jasan odgovor međunarodne zajednice", saopštava ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ruska federalna bezbjednosna služba (FSB) optužila je Ukrajinu zbog započinjanja namjerne provokacije.

Incident je započeo u nedjelju kada se ukrajinski remorker zaputio da isprati dva broda iz Odese, u Crnom moru, kroz Kerčki moreuz ka ukrajinskoj luci Mariupul, u Azovskom moru.

Kerčki moreuz jedini je prolaz koji spaja dva mora.

Ukrajina tvrdi da je Rusija upotrijebila tanker kako bi blokirala prolaz kroz Kerčki moreuz, koji je, prema sporazumu, zajednička teritorija.

Rusija tvrdi da su ukrajinski brodovi povrijedili njene vode i optužuje Ukrajince da ih nisu obavijestili da tri broda planiraju da prođu kroz Kerč - što su optužbe koje Ukrajina negira.

I NATO, i Evropska unija izdali su saopštenja kasno u nedelju u kojima traže od obje strane da djeluju "krajnje uzdržano", dok je NATO pozvao Rusiju da "obezbijedi nesmetan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru u skladu sa međunarodnim pravom".

Trumpova administracija ranije je upozorila Rusiju zbog pokušaja da guši ukrajinsku ekonomiju ometanjem međunarodne plovidbe kroz Kerčki moreuz.

Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine, tvrdeći da je ruska većinska zajednica bila pod prijetnjom od ukrajinske vlade.

Borbe između proruskih snaga u istočnoj Ukrajini i ukrajinskih trupa utihnule su proteklih mjeseci, ali povremeno i dalje postoji razmjena vatre.

Rusija učestalo negira da šalje oružje i borce kako bi pomogla separatistina, uprkos snažnim dokazima koji pokazuju suprotno.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG