Linkovi

Ratno stanje u Ukrajini. OSCE poziva na uzdržavanje od sile


Russian Navy ships block the entrance to the Crimean port of Sevastopol, March 7, 2014. Russia's President Vladimir Putin rebuffed a warning from U.S. President Barack Obama over Moscow's military intervention in Crimea, saying on Friday that Russia could

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) apelovala je danas na Rusiju i Ukrajinu da se uzdrže od “svih daljih provokacija” i da sporove rješavaju mirnim putem. OSCE, čije je sjedište u Beču i koji ima posmatračku misiju u Ukrajini, pozvao je obje strane da se uzdrže od upotrebe sile.

Generalni sekretar te organizacije Tomas Greminger apelovao je na Moskvu i Kijev da "se uzdrže od daljih provokacija i odmah započu dijalog kako bi se smanjili rizici od novih tenzija u regionu".

Ukrajinski državni parlament Verhovna Rada odobrio je u ponedjeljak navečer uvođenje ratnog stanja, predsjedničkim dekretom koji je ranije potpisao ukrajinski predsjednik Petro Porošneko.

Uvođenje ratnog stanja odlukom parlamenta odnosi se na period od 30 dana.

Rusija je pucala, a potom zarobila tri ukrajinska broda u nedjelju, optuživši ih da su ilegalno ušli u njihove vode u Azovskom moru, dok Ukrajina tvrdi da je riječ o agresiji.

NATO i Evropska unija iskazali su podršku Ukrajini.

Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je zahtijevao da Rusija oslobodi zarobljene ukrajinske brodove i mornare na obalama Krima, upozoravajući Moskvu da će "njihove akcije imati posljedice".

XS
SM
MD
LG