Linkovi

Biden i Putin razgovarali o sve ozbiljnijoj rusko-ukrajinskoj krizi


Predsjednik SAD Joe Biden u kancelariji u Camp David tokom današnjeg razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. (Foto: AFP/White House)
Predsjednik SAD Joe Biden u kancelariji u Camp David tokom današnjeg razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. (Foto: AFP/White House)

Predsjednik SAD Joe Biden rekao je ruskom lideru Vladimiru Putinu tokom jednosatnog razgovora u subotu da bi ruska invazija na Ukrajinu donijela odlučan i brz odgovor Zapada, kao i da bi izazvala veliku patnju, i umanjila status Rusije u svijetu.

U najnovijem pokušaju da se izbjegnu neprijateljstva, dvojica lidera razgovarali su telefonom dan pošto su Washington i saveznici upozorili da ruske snage grupisane u blizini Ukrajine mogu da izvrše invaziju svakog trenutka, prenosi Reuters.

Visoki zvaničnik Bidenove administracije rekao je da je poziv bio profesionalan i sadržajan, ali je naveo da nije bilo suštinskih promjena.

Biden je rekao Putinu da su SAD spremne za diplomatiju i "druge scenarije", saopštila je Bijela kuća.

Visoki zvaničnik Bidenove administracije rekao je da su dvojica lidera imala direktan razgovor o svim pitanjima koja su Sjedinjene Države pokrenule u javnosti. Zvaničnik je rekao da ostaje nejasno da li je Putin spreman da nastavi diplomatskim putem.

Američka ambasada u Kijevu počela je da evakuiše osoblje. Zvaničnik State Departmenta rekao je novinarima da će konzularne usluge u Ambasadi SAD u Kijevu biti suspendovane od nedjelje.

State Department je prethodno izdao saopštenje u kojem je upozorio Amerikance da ne putuju u Ukrajinu "zbog povećane prijetnje od ruske vojne akcije" i savjetovao "one u Ukrajini da bi odmah trebalo da napuste zemlju".

Očekuje se da nekoliko američkih diplomata bude premješteno na sam zapad Ukrajine u blizini granice sa NATO saveznikom Poljskom, čime bi se omogućilo da SAD nastave da imaju diplomatsko prisustvo u Ukrajini.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručlila je u subotu da je Moskva odlučila da "optimizuje" broj svog diplomatskog osoblja u Ukrajini, navodeći kao razlog strah od "mogućih provokacija režima u Kijevu".

Zaharova nije pružila detalje, ali je potvrdila da ambasada i konzulati u Ukrajini nastaljaju da obavljaju ključne funkcije.

Mapa: Lokacije ruskih vojnika u blizini Ukrajine
Mapa: Lokacije ruskih vojnika u blizini Ukrajine

Prije razgovora sa Bidenom, Putin je telefonom razgovarao sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, s kojim se ranije ove nedjelje sastao u Moskvi. Tokom sastanka, Putin je rekao da su optužbe da Rusija može da izvrši invaziju svakog trenutka "provokativna spekulacija”.

Macronova kancelarija saopštila je da će francuski lider takođe razgovarati o krizi sa Bidenom, predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Također u subotu, Velika Britanija je pozvala svoje državljane da napuste Ukrajinu, dok su Njemačka i Holandija savjetovali svojim građanima da odu iz Ukrajine što prije.

Macron je rekao da je ruskom predsjedniku prenio da "iskren dijalog" nije u skladu sa rastućim strahovanjima da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu.

Dvojica lidera razgovarala su skoro dva sata, saopštila je kancelarija francuskog predsjednika, koja je navela i da su i Macron i Putin "izrazili želju da nastave dijalog" o tome kako da se "sprovede sporazum iz Minska" u vezi sa nemirnim regionom Donbas, kao i o "bezbjednosnim uslovima i stabilnosti u Evropi”, prenosi AFP.

Sekretar za odbranu SAD Lloyd Austin objavio je u subotu da je naredio privremeno premještanje 160 pripadnika Nacionalne garde Floride, koji su razmješteni u Ukrajini od kraja novembra, prema saopštenju portparola Pentagona Johna Kirbija.

"Ove trupe, priključene 53. pješadisjkoj brigadi, savjetuju i obučavaju ukrajinske snage u sklopu zajedničke multinacionalne grupe za obuku u Ukrajini", navodi se u saopštenju i dodaje da će ti vojnici biti razmješteni na drugim mjestima u Evropi.

"Ovaj potez nije naznaka promjene u našoj odlučnosti da podržimo ukrajinske oružane snage, ali će nam pružiti fleksibilnost da uvjerimo svoje saveznike i odvratimo agresiju", ističe se u saopštenju.

Novinari Glasa Amerike Cindy Saine, Carla Baab i Jeff Seldin učestvovali su u ovom izvještaju. Neke informacije preuzete su od agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG