Linkovi

Ukrajinske trupe napreduju nakon ruskog kolapsa na sjeveroistoku


Two women holding bouquets of flowers stand in front of a display of destroyed Russian tanks and armored vehicles near St. Michael's Golden-Domed Monastery in Kyiv, Sept. 11, 2022
Two women holding bouquets of flowers stand in front of a display of destroyed Russian tanks and armored vehicles near St. Michael's Golden-Domed Monastery in Kyiv, Sept. 11, 2022

Ukrajinske snage u ponedjeljak napreduju preko teritorija zauzetog od ruskih trupa koje bježe, dok se Moskva bori s posljedicama sloma svojih okupacijskih snaga u sjeveroistočnoj Ukrajini.

Glavni štab Ukrajine saopćio je rano u ponedjeljak da su njegove snage ponovno zauzele više od 20 gradova i sela samo prošlog dana, nakon što je Rusija priznala da napušta Izium, svoje glavno uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini.

"Stavljaju se pod punu kontrolu i provode se mjere stabilizacije", rekao je Glavni stožer o novoosvojenim naseljima.

Dok su hiljade ruskih vojnika napuštale svoje položaje, ostavljajući iza sebe ogromne zalihe municije i opreme, Rusija je u nedjelju ispalila projektile na elektrane uzrokujući nestanak struje u Harkovu i susjednim regijama Poltava i Sumy.

Ukrajina je osudila ono što je opisala kao odmazdu protiv civilnih ciljeva za svoje vojno napredovanje. Do ponedjeljka ujutro, novinari Reutersa u Harkovu rekli su da je struja ponovno uključena, iako voda još nije radila. Regionalni guverner rekao je da je struja vraćena na 80%. Moskva, koja niječe da je namjerno gađala civilne ciljeve, nije komentirala.

Britansko ministarstvo odbrane reklo je da je Rusija vjerojatno naredila svojim snagama da se povuku iz cijele regije Harkov zapadno od rijeke Oskil, napuštajući glavnu opskrbnu rutu koja je održavala ruske operacije na istoku.

Kijev, koji je stigao do Oskila kada je u subotu zauzeo željezničko čvorište Kupiansk, sugerirao je da Rusija već nazaduje još više: ukrajinski glavni štab rekao je da su ruske trupe napustile Svatove u pokrajini Luhansk, oko 20 km istočno od Oskil. Reuters to nije mogao potvrditi.

Britansko ministarstvo je reklo da se moskovske snage također bore da dovedu rezerve na crtu fronte na jugu, gdje je Ukrajina pokrenula veliko napredovanje u pokrajini Kherson s ciljem izolacije hiljada ruskih vojnika na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

"Većina (ruskih) snaga u Ukrajini vrlo je vjerojatno prisiljena dati prioritet hitnim odbrambenim akcijama", navodi se u britanskom ažuriranju. "Brzi ukrajinski uspjesi imaju značajne implikacije na ukupni operativni rad Rusije."

Najbrže napredovanje Ukrajine od protjerivanja ruskih snaga iz prijestolnice u martu preokrenulo je tok šestomjesečnog rata, rasturajući u nekoliko dana dijelove dobitaka koje je Moskva postigla u mjesecima skupih borbi na istoku.

Ukrajinski vrhovni zapovjednik general Valerij Zalužni rekao je da su njegove trupe ovog mjeseca ponovo zauzele više od 3000 kvadratnih kilometara, napredujući do 50 km od granice s Rusijom.

Daljnje rusko povlačenje, posebno istočno od Oskila, moglo bi uskoro dovesti ukrajinske snage u poziciju da napadnu teritorij koji Rusija i njezini lokalni opunomoćenici drže od 2014.

Denis Pushilin, čelnik proruske separatističke proxy uprave u pokrajini Donetsk, priznao je pritisak iz više smjerova.

"U najmanju ruku, zaustavili smo neprijatelja kod Lymana", rekao je u objavi na Telegramu tokom noći, misleći na grad na prvoj liniji istočno od Iziuma. "Morat ćemo vidjeti kako će se to razvijati. Ali naši dečki su imali jasne uspjehe."

Također je opisao "uspjehe" u borbama kod Bakhmuta, gdje je Rusija dugo koncentrirala svoju ofanzivu, i Vuhledara južnije.

Moskva je do sada ostala uglavnom nijema otkako se njena linija fronta srušila na sjeveroistoku prošle sedmice, a predsjednik Vladimir Putin i njegovi visoki dužnosnici uskratili su bilo kakve komentare o "specijalnoj vojnoj operaciji" za koju su uvijek govorili da "ide po planu".

Nakon nekoliko dana u kojima se uopće nije spominjalo povlačenje, rusko ministarstvo odbrane priznalo je u subotu da je napustilo Izium i susjednu Balakliju, u, kako je nazvalo, unaprijed planiranom "pregrupiranju" za borbu u Donjecku.

Ruski emiteri, od kojih zakon zahtijeva da izvještavaju samo o službenim izvještajima, aludirali su na neuspjehe, ali su se trudili da ih objasne, a komentatori su uglavnom zahtijevali udvostručenje ratnih napora.

"Moramo dobiti rat u Ukrajini! Moramo likvidirati nacistički režim!" rekao je jedan komentator u panel emisiji na televiziji NTV.

"A koliko godina bi to trebalo trajati?" odgovorio je drugi. "Dakle, moja djeca od 10 godina će dobiti priliku boriti se?"

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG