Linkovi

Ukrajinske snage preuzimaju kontrolu nad ključnim ruskim uporištem


Ukrajinski vojnik stoji na tenku u Harkovu, 9. septembra 2022.
Ukrajinski vojnik stoji na tenku u Harkovu, 9. septembra 2022.

Ukrajina je objavila veliki napredak u strateškoj vojnoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, vraćajući vitalni grad i uzrokujući povlačenje hiljada ruskih vojnika sa teritorije na sjeveroistoku Ukrajine koju su držali od početka invazije.

Ukrajinske snage su u subotu izvijestile da su preuzele kontrolu nad Izjumom i potisnule ruske vojnike preko rijeke Oskil. Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je povuklo svoje snage iz Izjuma, tvrdeći da je taj potez bio planiran.

Izvještaji nisu mogli biti neovisno potvrđeni. Zapadni vojni analitičari kažu da bi, ako se napredak potvrdi, Ukrajinci dobili kontrolu nad glavnom željeznicom koju Moskva koristi za snabdijevanje hiljada vojnika u istočnoj Ukrajini.

U drugim događajima, proruski separatistički vođa je rekao da je bilo žestokih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga u regionu Donjecka.

Denis Pušilin je rekao da je situacija u gradu Lajman "veoma teška" i da su se borbe vodile na "brojnim drugim lokalitetima", posebno u sjevernom dijelu regiona.

Vojni analitičari kažu da se vjeruje da Rusija šalje pojačanje u to područje, gdje planira pokrenuti nove napade na dijelove Donjecka pod kontrolom Ukrajine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG