Linkovi

Ukrajina: Napadima na elektroenergetsku mrežu Rusija se sveti za ofanzivu


Vatrogasci rade na lokaciji pete termoelektrane oštećene u ruskom raketnom napadu u Kharkivu, Ukrajina, 11. rujna 2022.
Vatrogasci rade na lokaciji pete termoelektrane oštećene u ruskom raketnom napadu u Kharkivu, Ukrajina, 11. rujna 2022.

Ukrajina je optužila rusku vojsku za napad na civilnu infrastrukturu kao odgovor na brzu ofanzivu ukrajinskih trupa tokom vikenda koja je prisilila Rusiju da napusti svoj glavni bastion u regiji Harkov (Kharkiv).

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su mete osvetničkih napada uključivali vodna postrojenja i termoelektranu u Kharkivu, te da su izazvali raširene nestanke struje.

"Nema vojnih objekata, cilj je lišiti ljude svjetla i topline", napisao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy na Twitteru kasno u nedjelju.

Moskva negira da njezine snage namjerno gađaju civile.

Zelenskiy je ukrajinsku ofanzivu na sjeveroistoku opisao kao potencijalni pomak u šestomjesečnom ratu i rekao da bi zima mogla donijeti daljnje teritorijalne dobitke ako Kijev dobije jače oružje.

U najgorem porazu moskovskih snaga otkako su u martu odbijene od predgrađa glavnog grada Kijeva, hiljade ruskih vojnika ostavile su za sobom municiju i opremu dok su bježali iz grada Iziuma, koji su koristili kao logističko središte.

Vrhovni zapovjednik Ukrajine, general Valerij Zalužni, rekao je da su oružane snage od početka ovog mjeseca vratile kontrolu nad više od 3000 kvadratnih kilometara.

Dobici Ukrajine važni su politički za Zelenskog jer nastoji zadržati Evropu ujedinjenom iza Ukrajine - opskrbljujući je oružjem i novcem - čak i dok energetska kriza prijeti ove zime nakon smanjenja opskrbe ruskim plinom europskim kupcima.

Oklopna borbena vozila koja su napustili ruski vojnici vide se tokom protuofanzivne operacije ukrajinskih oružanih snaga, usred ruskog napada na Ukrajinu, u regiji Kharkiv, na ovoj promotivnoj slici objavljenoj 11. septembra 2022.
Oklopna borbena vozila koja su napustili ruski vojnici vide se tokom protuofanzivne operacije ukrajinskih oružanih snaga, usred ruskog napada na Ukrajinu, u regiji Kharkiv, na ovoj promotivnoj slici objavljenoj 11. septembra 2022.

'KUKAVIČKI ODGOVOR'

Glavni štab Ukrajine saopćio je u ponedjeljak da su obrambene snage istisnule neprijatelja iz više od 20 naselja u proteklom danu.

U blizini ruske granice, u selu Kozacha Lopan sjeverno od Kharkiva, ukrajinske vojnike i lokalne dužnosnike pozdravili su stanovnici zagrljajima i rukovanjem.

"Kozacha (Lopan) jest i bit će Ukrajina", rekao je gradonačelnik Vyacheslav Zadorenko na videu koji je u nedjelju objavio na Facebooku. "Nikakvog 'Ruskog svijeta'. Uvjerite se sami okolo gdje leže ostaci 'Ruskog svijeta'. Slava Ukrajini, slava ukrajinskim oružanim snagama."

Gotovo potpuna šutnja Moskve o porazu - ili bilo kakvom objašnjenju za ono što se dogodilo u sjeveroistočnoj Ukrajini - izazvala je značajan bijes među nekim proratnim komentatorima i ruskim nacionalistima na društvenim mrežama. Neki su u nedjelju pozvali predsjednika Vladimira Putina da odmah izvrši promjene kako bi osigurao konačnu pobjedu u ratu.

Zelenskiy je rekao kasno u nedjelju da su ruski napadi uzrokovali potpuni nestanak struje u regijama Kharkiva i Donjecka, te djelomične nestanke struje u regijama Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk i Sumy.

Mykhailo Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da je pogođena električna stanica CHPP-5 u Harkovu - jedna od najvećih u Ukrajini.

"Kukavički 'odgovor' za bijeg vlastite vojske s bojnog polja", poručio je na Twitteru.

Kyrylo Timoshenko, zamjenik šefa predsjedničkog ureda, objavio je na Telegramu sliku električne infrastrukture u plamenu, ali je u nekim regijama ponovno uspostavljeno napajanje.

Ministar odbrane Oleksii Reznikov rekao je za Financial Times da Ukrajina treba osigurati ponovno osvojeni teritorij od mogućeg ruskog protunapada na razvučene ukrajinske opskrbne linije.

No rekao je da je ofanziva prošla daleko bolje od očekivanog, opisujući je kao "grudvu snijega koja se kotrlja niz brdo".

"To je znak da Rusija može biti poražena", rekao je.

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je u nedjelju da se borbe nastavljaju oko Iziuma i grada Kupianska, jedinog željezničkog čvorišta koje opskrbljuje rusku liniju fronta preko sjeveroistočne Ukrajine, koju su ukrajinske snage ponovno zauzele.

Ruske novinske agencije citirale su Leonida Pasečnika, šefa Luganske Narodne Republike, koji je rekao da ukrajinske snage pokušavaju prodrijeti u istočnu regiju, koju je Rusija preuzela početkom jula.

"Ukrajinske diverzantsko-izviđačke skupine nisu prestale s pokušajima infiltracije na teritoriju republike u svrhu provokacije i zastrašivanja naših građana", rekao je, dodajući da "nije bilo povlačenja s položaja koje je držala republika".

Muškarci gledaju kroz razbijeni prozor poslovnog i zabavnog centra teško oštećenog ruskim vojnim udarom u Harkovu
Muškarci gledaju kroz razbijeni prozor poslovnog i zabavnog centra teško oštećenog ruskim vojnim udarom u Harkovu

NUKLEARNI REAKTOR SE GASI

Kako je rat ušao u 200. dan, Ukrajina je u nedjelju zatvorila posljednji operativni reaktor u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani kako bi se zaštitila od katastrofe dok se u blizini vode borbe.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje oko elektrane Zaporizhzhia koju drže Rusi, riskirajući oslobađanje radijacije.

Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je da je rezervni električni vod do elektrane obnovljen, osiguravajući vanjsku električnu energiju potrebnu za izvođenje gašenja, dok se brani od rizika od taljenja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je Putinu u telefonskom razgovoru u nedjelju da je okupacija elektrane od strane ruskih trupa razlog zašto je njezina sigurnost ugrožena, priopćilo je francusko predsjedništvo. Putin je okrivio ukrajinske snage, navodi se u saopćenju Kremlja.

Francuska je u nedelju rekla da će potpisati sporazum s Rumunijom kako bi se pomoglo u povećanju ukrajinskog izvoza žitarica.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je od početka rata jer su crnomorske luke bile zatvorene, što je podiglo globalne cijene hrane i potaknulo strah od nestašica.

"Sutra ću potpisati sporazum s Rumunijom koji će Ukrajini omogućiti da isporuči još više žitarica ... prema Evropi i zemljama u razvoju, osobito u mediteranskim (zemljama) kojima je to potrebno za hranu", rekao je ministar prometa Clement Beaune za France Inter radio.

Međunarodni monetarni fond također traži načine da osigura hitno finansiranje zemljama koje se suočavaju s ratom izazvanim šokovima cijena hrane i raspravljat će o mjerama na sastanku izvršnog odbora u ponedjeljak, rekli su Reutersu izvori upoznati s tim pitanjem.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG