Linkovi

Ukrajinske snage povratile Lyman, ključno logističko središte u istočnom regionu


Ukrajinske snage u Lymanu, 1. oktobar 2022.
Ukrajinske snage u Lymanu, 1. oktobar 2022.

Ukrajina je u nedjelju saopćila da je preuzela potpunu kontrolu nad Lymanom, istočnim logističkim čvorištem koje je bilo dio teritorije za koju je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle sedmice nezakonito tvrdio da je sada dio Rusije.

"Lyman je potpuno očišćen", izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u kratkom video snimku na svom Telegram kanalu.

Rusija nije komentirala u nedjelju sudbinu Lymana, ali je u subotu rekla da se njene trupe povlače iz tog područja jer se plaši da će ih ukrajinske snage uskoro opkoliti. Rusija je zauzela Lajman u maju i koristila ga kao logističko i transportno čvorište za svoje operacije na severu Donjecke oblasti.

Ruski gubitak Lymana bio je njen najveći poraz na bojnom polju otkako su ukrajinske snage prošlog mjeseca preplavile regiju Harkov na sjeveroistoku Ukrajine, potiskujući ruske snage natrag prema njihovoj granici.

David Petreus, bivši direktor američke Centralne obavještajne agencije, rekao je za emisiju ABC-a This week da će Putin "nastaviti da gubi na bojnom polju".

Petreus je rekao da čak ni Putinova prijetnja upotrebom taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine "ovo neće promijeniti".

Američki senator Marco Rubio rekao je za CNN-ovu emisiju State of the Union: "Zaista ne postoji način da Rusija dobije ovaj rat."

Serhiy Haidai, guverner regije Lugansk koja se nalazi u susjedstvu Donjecka, rekao je da bi kontrola nad Lymanom mogla pomoći Ukrajini u povratku izgubljene teritorije u njegovoj regiji, koju je Moskva objavila početkom jula da je zauzela.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG