Linkovi

Njemačka isporučuje Ukrajini protivvazdušne sisteme


Njemačka je u Ukrajinu do sada poslala oružja za više od 700 miliona dolara
Njemačka je u Ukrajinu do sada poslala oružja za više od 700 miliona dolara

Njemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht (Christine Lambrecht) nenajavljeno je u subotu, 1. oktobra, posjetila ukrajinski lučki grad Odesu, gdje se sastala se sa kolegom Aleksijem Reznjikovim. Jedno vrijeme je bila primorana da ode u sklonište nakon što su se oglasile sirene za vazdušni napad.

Lambrehtova je posjetila gradsku luku iz koje se transportuju žitarice te izvršila inspekciju protivavionskog tenka Gepard koji je obezbijedila njena zemlja da pomogne Ukrajincima u odbrani od ruske invazije.

Ona je rekla da će protivvazdušni tenk pomoći u zaštiti "kritične infrastrukture" i odbrani od ruskih vazdušnih napada.

Dodala je da će prva jedinica obećanog kopnenog protivvazdušnog sistema Iris-T SLM biti isporučena u narednim danima.

Ukrajina bi trebalo da dobije četiri sistema Iris-T SLM. Sistem se sastoji od četiri vozila -- jedinice za kontrolu vatre i tri raketna bacača -- dizajniranih da zaštite od napada iz vazduha.

Berlin je do sada isporučio Ukrajini oružje u vrijednosti od 719 miliona dolara.

Ipak, nemačka vlada je kritikovana – ponekad čak i u domaćoj javnosti – zbog nespremnosti da Ukrajini obezbijedi teško naoružanje, dok su druge članice NATO to činile.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba prošlog mjeseca osudio je Berlin zato što je odbio da obezbijedi Ukrajini tenkove Leopard i borbena vozila Marder koje je Kijev tražio, dok pokušava da potisne ruske snage sa teritorije koje su okupirale na istoku i jugu zemlje.

"Razočaravajući signali iz Njemačke dok su Ukrajini potrebni Leopardi i Marderi sada - da bi oslobodili ljude i spasili ih od genocida. Ni jedan racionalan argument zašto se ovo oružje ne može isporučiti, samo apstraktni strahovi i izgovori", rekao je on u neobično oštrom komentaru na Tviteru 13. septembra.

"Čega se Berlin plaši a Kijev ne?" dodao je on.

Berlin je odbio zahtjev Kijeva za borbene tenkove u trenutku kada neki analitičari kažu da Ukrajina stiče prednost u borbi protiv okupatorskih ruskih snaga i da bi im visokotehnološka borbena vozila dala još veći zamah.

Lambrehtova je tada rekla da nijedna druga država trenutno ne isporučuje takva vozila i da Njemačka to neće učiniti jednostrano. Tokom posjete Odesi, Lambretova je ponovo rekla da će Njemačka nastaviti da koordiniše aktivnosti sa svojim partnerima o tako važnim odlukama.

Prethodno je Lambrehtova posjetila Moldaviju i obećala joj vojnu pomoć jer je zvanični Kišinjev podozriv prema namjerama Rusije koja ima vojni kontigent u moldavskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlje.

Izvor: Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa i Dpa
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG