Linkovi

Ukrajina kaže da su njene snage stigle do Lymana, ruske trupe opkoljene


Ukrainian soldiers stand on the top of a tank, amid Russia's invasion of Ukraine, in the frontline city of Lyman, Donetsk region
Ukrainian soldiers stand on the top of a tank, amid Russia's invasion of Ukraine, in the frontline city of Lyman, Donetsk region

Ukrajinske snage stigle su do ulaza u istočni bastion Lyman u subotu nakon što su opkolile hiljade ruskih vojnika, rekao je Kijev, u probijanju na bojnom polju dan nakon što je Kremlj proglasio dio teritorija dijelom Rusije.

Zauzimanje Lymana bilo bi veliki udarac za Rusiju nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju regije Donjeck, zajedno s tri druge regije, na ceremoniji u Moskvi u petak, što su Kijev i Zapad osudili kao farsu.

Dvojica nasmiješenih ukrajinskih vojnika zalijepili su žuto-plavu nacionalnu zastavu na tablu dobrodošlice "Lyman" na ulazu u grad na sjeveru Donjecke regije, pokazao je video koji je objavio predsjednikov šef kabineta.

"1. oktobra, razvijamo našu državnu zastavu i postavljamo je na našoj zemlji. Lyman će biti Ukrajina", rekao je jedan od vojnika stojeći na poklopcu motora vojnog vozila.

Glasnogovornik ukrajinskih istočnih snaga rekao je da Rusija ima 5.000 do 5.500 vojnika u Lymanu, ali da bi broj okruženih vojnika mogao biti manji zbog gubitaka.

"Ruska skupina u području Lymana je opkoljena", rekao je glasnogovornik Serhii Cherevatyi na televiziji.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Posljednje operativno ažuriranje Rusije bilo je u petak navečer. Telegram kanal ministarstva u subotu je objavio niz čestitki, uključujući i onu od Putina, povodom obilježavanja vojnog praznika, Dana kopnenih snaga.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG