Linkovi

Ukrajinske rakete pogađaju područje pod kontrolom Rusije na jugu Ukrajine


Spasioci izvlače preživjelog iz stambene zgrade oštećene u napadu ruske vojske u gradu Časiv Jar, u Donjeckoj oblasti, Ukrajina, 11. jula 2022.
Spasioci izvlače preživjelog iz stambene zgrade oštećene u napadu ruske vojske u gradu Časiv Jar, u Donjeckoj oblasti, Ukrajina, 11. jula 2022.

Ukrajinski i ruski zvaničnici dali su u utorak različite stavove o ukrajinskom napadu u oblasti Herson na jugu Ukrajine.

Prema ukrajinskoj strani, raketa dugog dometa pogodila je rusko skladište municije u Novoj Kahovki, pri čemu su poginula 52 ruska vojnika.

Rusija je rekla da je ukrajinski udar umjesto toga pogodio civilnu infrastrukturu.

Također u utorak, britansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske snage nastavile ostvarivati "postepena teritorijalna osvajanja" u provinciji Donjeck, području istočne Ukrajine gdje su usmjerile svoje napore.

U britanskoj izjavi navodi se da Rusija vjerovatno održava pritisak na ukrajinske snage dok se "pregrupišu za daljnje ofanzive u bliskoj budućnosti".

Zvaničnici u gradu Časiv Jar u Donjecku rekli su da je broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu porastao na 34, a devet osoba je bezbjedno spašeno iz ruševina.

Petospratnica srušena je u subotu u raketnom napadu.

Časiv Jar je oko 20 kilometara jugoistočno od Kramatorska, grada za koji se očekuje da će biti glavna meta ruskih snaga u daljen napadu u provinciji Donjeck nakon što su prije nedjelju dana odnijeli pobjedu u susjednoj provinciji Lugansk.

Neke informacije u ovom izvještaju stigle su iz Associated Pressa i Reutersa
XS
SM
MD
LG