Linkovi

Ukrajina se sprema za nove ruske napade, a Zapad za pogoršanje energetske krize


Ukrajinski vojnici ispred pogođene stambene zgrade u Harkovu, 11. jul 2022.
Ukrajinski vojnici ispred pogođene stambene zgrade u Harkovu, 11. jul 2022.

Ukrajina se priprema za nove ruske napade poslije granatiranja stambenog kvarta u mjestu Časiv Jar, gde je poginula najmanje 31 osoba. U Harkovu je, prema navodima ukrajinskih zvaničnika, poginulo najmanje pet osoba.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da je Rusija izvela 34 vazdušna napada od subote, uključujući i one na civilne objekte - poput stambenih zgrada.

Moskva negira da su joj meta civili.

Ruska agencija Tas prenijela je da su ukrajinske snage napale grad Nova Kakovka, koji kontrolišu ruske snage, i da je u napadu poginulo najmanje šest osoba. Prema riječima lokalnih zvaničnika, desetine su ostale zarobljene u ruševinama.

Zapad se, istovremeno, sprema za pogoršanje energetske situacije, pošto je Rusija privremeno zatvorila gasovod Sjeverni tok.

Zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog napada na Ukrajinu, Moskva je uvela restrikcije na energente - od kojih je Evropa zavisna u velikoj mjeri.

Situacija bi mogla dodatno da se pogorša pošto je Rusija zatvorila gasovod Sjeverni tok, zbog 10-dnevnog godišnjeg održavanja. Ipak, zapadne zemlje brinu da je zatvaranje zapravo uzrokovano ratom.

Ukrajinski zvaničnici su također negodovali što je Kanada Njemačkoj poslala turbinu potrebnu za gasovod Sjeverni tok, kojim se doprema gas iz Rusije, i ocijenili da to nije u skladu sa sankcijama Moskvi.

Zelenski je upozorio da bi Kremlj to mogao da protumači kao znak slabosti.

Globalne cijene nafte mogle bi da skoče i za 40 posto, na oko 140 dolara za barel, ako se ne usvoji predložena gornja granica cijene ruske nafte, saopštio je američki Sekretarijat za finansije.

Cilj te mjere je da se pokriju osnovni troškovi proizvodnje i da Rusija i dalje nastavi da izvozi naftu, ali da ne ostvaruje ekstra profit koji joj omogućava da finansira rat u Ukrajini. O toj mjeri razgovaraće sekretari za finansije SAD i Japana.

EU se priprema da uvede faznu zabranu uvoza ruske nafte.

Rusija, sa druge strane, od uvoznika gasa zahtijeva da ga plaćaju u rubljama, što su neke zemlje odbile, pa im je dotok gasa prekinut.

Zbog globalne krize sa hranom, Zapad pokušava da ponovo otvori ukrajinske luke na Crnom moru, za koje tvrdi da ih blokira Rusija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponudio se da posreduje, i o tome telefonom razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kremlj je saopštio da su obavljeni pripremni razgovori za rusko-turski samit koji će uskoro biti održan. Sastanak Putina sa Erdoganom će biti prvi susret ruskog predsjednika sa liderom neke članice NATO-a od početka rata u Ukrajini, koji traje više od 4 mjeseca.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG