Linkovi

EU zamrzla skoro 14 milijardi dolara vrijednu rusku imovinu


Pogled na jahtu "Lady M", u vlasništvu ruskog oligarha Alekseja Mordašova, koja je usidrena u luci Imperije, Italija, subota, 5. marta 2022.
Pogled na jahtu "Lady M", u vlasništvu ruskog oligarha Alekseja Mordašova, koja je usidrena u luci Imperije, Italija, subota, 5. marta 2022.

Od kako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, Evropska unija je zamrzla rusku imovinu u vrijednosti od 13,8 milijardi dolara, rekao je u utorak 12. jula evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders, prenosi AP.

"Trenutno smo zamrzli imovinu koja dolazi od oligarha i drugih subjekata, 13,8 milijardi dolara, tako da je to prilično veliko", rekao je Reynders novinarima u Pragu naglašavajući da najveći dio te imovine, odnosno više od 12 milijardi dolara dolazi iz pet država članica EU.

Uoči neformalnog sastanka ministara pravosuđa EU, Rejders je odbio da imenuje kojih su to pet zemalja, ali je dodao kako očekuje da će ostale zemlje u 27-članom bloku uskoro pojačati svoje napore u otkrivanju ruske imovine.

Njemački ministar financija Christian Lindner procijenio je sredinom juna vrijednost ruske imovine koju je samo Njemačka zamrzla, na četiri i po milijardi eura.

Krajem juna radna grupa za međunarodne sankcije saopštila je, da su njeni članovi, uključujući nekoliko zemalja EU, blokirali 30 milijardi dolara imovine koja pripada ruskim oligarsima i zvaničnicima.

Radna grupa zadužena za lov na imovinu ruskih elita, opunomoćenika i oligarha (REPO) saopštila je da su njene članice, koje uključuju dodatno SAD, Kanadu, Britaniju, Japan i druge saveznike, blokirali 300 milijardi dolara u vlasništvu ruske centralne banke.

EU je dosad usvojila šest paketa sankcija protiv Rusije, uključujući zabranu uvoza ruske nafte odobrenu početkom juna.

Do sada je zamrznuta imovina za ukupno 98 kompanija i 1158 pojedinaca, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i zabranjen im je ulazak u EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG