Linkovi

Putin ponudio rusko državljanstvo svim Ukrajincima


Ruski predsjednik Vladimir Putin

Svi Ukrajinci sada mogu da se prijave za rusko državljanstvo po ubrzanoj proceduri, prema dekretu koji je u ponedjeljak potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prethodno, ta opcija je bila dostupna samo stanovnicima istočnih regiona u Ukrajini, Donjecku i Lugansku, kao i južnih Zaporožju i Hersonu, koji su uglavnom pod ruskom kontrolom.

Nije poznato koliko bi se Ukrajinaca prijavilo za rusko državljanstvo, ali je oko 18 posto populacije u ukrajinskim oblastima pod kontrolom separatista dobilo ruske pasoše između 2019. godine - kada je to ponuđeno stanovnicima Donjecka i Luganska - i 2022.

U maju, program je proširen na stanovnike regiona Zaporožje i Herson. Ukrajina je, reagujući na najnoviji ruski potez, pozvala partnere da uvedu nove sankcije Rusiji i povećaju isporuke teškog naoružanja Kijevu.

U saopštenju objavljenom na websiteu, Ministarstvo inostranih poslova ocijenilo je da se Putinovim dekretom krši ukrajinski suverenitet i da nije u skladu sa principima međunarodnog prava, prenosi agencija Reuters.

XS
SM
MD
LG