Linkovi

Putin ponudio rusko državljanstvo svim Ukrajincima


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Svi Ukrajinci sada mogu da se prijave za rusko državljanstvo po ubrzanoj proceduri, prema dekretu koji je u ponedjeljak potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prethodno, ta opcija je bila dostupna samo stanovnicima istočnih regiona u Ukrajini, Donjecku i Lugansku, kao i južnih Zaporožju i Hersonu, koji su uglavnom pod ruskom kontrolom.

Nije poznato koliko bi se Ukrajinaca prijavilo za rusko državljanstvo, ali je oko 18 posto populacije u ukrajinskim oblastima pod kontrolom separatista dobilo ruske pasoše između 2019. godine - kada je to ponuđeno stanovnicima Donjecka i Luganska - i 2022.

U maju, program je proširen na stanovnike regiona Zaporožje i Herson. Ukrajina je, reagujući na najnoviji ruski potez, pozvala partnere da uvedu nove sankcije Rusiji i povećaju isporuke teškog naoružanja Kijevu.

U saopštenju objavljenom na websiteu, Ministarstvo inostranih poslova ocijenilo je da se Putinovim dekretom krši ukrajinski suverenitet i da nije u skladu sa principima međunarodnog prava, prenosi agencija Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG