Linkovi

Brod sa ukrajinskim žitaricama prošao inspekciju u Turskoj


Brod Razoni u Bosforskom moreuzu
Brod Razoni u Bosforskom moreuzu

Prvi teretni broj koji prenosi ukrajinske žitarice prošao je inspekciju u Istanbulu i nastavio da plovi dalje, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

ISTANBUL -Brod Razoni, pod zastavom Sijera Leonea, prvi je isplovio iz Odese posle odvojenih dogovora o nastavku izvoza žitarica, koje su Ukrajina i Rusija postigle sa UN i Turskom.

Turska je saopštila da je Razoni proveo oko 90 minuta u inpekciji i da je otplovio iz Istanbula.

Inspekciju čine pripadnici UN, Rusije, Turske i Ukrajine, svih strana učesnica u dogovoru.

Brod prevozi više od 26 hiljada tona kukuruza i krajnja destinacija mu je Liban.

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture je saopštilo da ima još 17 brodova koji čekaju dozvolu da isplove iz Ukrajine.

Procjenjuje se da je u Ukrajni trenutno zaglavljeno oko 20 miliona tona žitarica. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je prva pošiiljka "skoro ništa", ali da se nada da će biti nastavljene.

Britansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da će se vjerovatno povećati broj civila koji bježe iz oblasti Hersona i da će u okolnim područjima biti pogoršana kriza sa hranom. To će napraviti pritisak na transport i rute.

Ukrajinski Generalštab registrovao je žestoko rusko granatiranje oblasti oko Harkova, dok je Moskva saopštia da je lansirala rakete na skladište oružja kod Lavova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG